zondag 5 oktober 2008

Leestip: ‘kind 44’ van Tom Rob Smith


Eén van de meest spannende en meeslepende boeken die ik de laatste maanden gelezen heb is kind 44 van de jonge Britse auteur Tom Rob Smith. Hiervoor moet je de tijd nemen, want al na het lezen van de eerste pagina was het voor mij onmogelijk om het boek weg te leggen.

Waarover gaat dit boek?
Onder het regime van Stalinistisch Rusland probeert een jonge officier van de MGB een seriemoordenaar te pakken die de dood van meer dan veertig kinderen op zijn geweten heeft. Smith heeft zich laten inspireren door het waar gebeurde verhaal van de Russische seriemoordenaar Andrei Chikatilo. Maar het boek gaat een stuk verder en is veel meer dan een gewone thriller. Het is ook een historische roman, een politieke/sociale roman, een psychologische roman, een romantisch verhaal en bij momenten komt er ook wat horror aan te pas. Het is vooral de beklemming die toeslaat bij het beeld dat de schrijver schetst van de gruwel van een totalitaire staat. Het verhaal speelt zich af onder het regime van Stalin en zijn meedogenloze rechterhand Beria. De mensen in het verhaal zijn allemaal bang, o.a. van de kampen in het onherbergzame Siberië, die volstromen met onderwijzers, dokters, arbeiders, bakkers, schrijvers en verder iedereen die zonder duidelijke reden is aangegeven door burgers die met het verraden van staatsgevaarlijke individuen hopen om hun eigen hachje buiten die weerzinwekkende kampen te houden. Het hoofdpersonage, Leo Demidov heeft als officier van het gevreesde instituut MGB de taak om de orde te handhaven en die staatsgevaarlijke dissidenten op te sporen. Leo denkt niet na, hij doet slechts wat zijn overheid van hem vereist en is er heilig van overtuigd dat dit de goede zaak dient. Totdat hij wordt ingeschakeld voor een moordzaak waarbij het slachtoffer het zoontje van zijn collega Fjodor is. Moord in Stalinistisch Rusland? Zoiets bestaat niet in zijn belevingswereld, of de moordenaar moet een door westerse denkbeelden vergiftigde verloren ziel zijn. Als hij achter de moordenaar wil aangaan, brengt hij zichzelf en zijn familie in levensgevaar. Dus om dingen te veranderen moeten mensen bereid zijn tot zelfopoffering. Een beklijvende leeservaring van een nieuwe auteur met een heel sterke pen!

Ridley Scott, regisseur van ondermeer Gladiator en Blade runner heeft de rechten al om er een film van te maken. Met dit basismateriaal wordt dat zeker een succesverhaal.

Info over de auteur: wikipedia

In onderstaand filmpje kan je de auteur zelf horen vertellen over de totstandkoming van ‘child 44’.

Geen opmerkingen :