donderdag 6 november 2008

Het regent literaire prijzen


Na de Nobelprijs en de Man Booker prize, waarover we reeds eerder schreven in deze blog, werden er de laatste weken nog enkele interessante literaire prijzen uitgedeeld.

Doeschka Meijsing heeft namelijk de AKO Literatuurprijs 2008 gewonnen met haar roman Over de liefde. De jury prees de winnende roman als 'een boek over liefde, vriendschap, verliefdheid en verbondenheid, tussen broer en zus, tussen vrouw en man, vrouw en vrouw. Gecomponeerd als een muziekstuk.’ Doeschka is de zus van Geerten Meijsing. Naast Meijsing dongen vijf andere schrijvers dit jaar mee naar de prestigieuze literatuurprijs. De enige Belg in het rijtje is Chris de Stoop met Het complot van België, een boek over de genocide in Rwanda.
Misdaadauteur Luc Deflo heeft op de Boekenbeurs in Antwerpen de Hercule Poirot-prijs 2008 in ontvangst mogen nemen. Hij kreeg die prijs voor zijn roman Pitbull'. De Hercule Poirot-prijs bekroont de beste Vlaamse misdaadroman van de afgelopen twaalf maanden. Het was al de vierde nominatie voor Deflo, maar de eerste keer dat hij de literaire prijs ook daadwerkelijk mee naar huis mocht nemen. De jury apprecieerde in 'Pitbull' de 'meeslepende plot, de overtuigende stijl, het wervelende ritme'. De Hercule Poirot-prijs is is naast de Gouden Strop zowat de bekendste prijs voor ‘spannende boeken’ in het Nederlandse taalgebied.
Tenslotte willen we ook nog graag uw aandacht vestigen op de Winnares van de Vlaamse Debuutprijs. Deze prijs werd bekendgemaakt tijdens de officiële opening van de boekenbeurs op 30 oktober. Rachida Lamrabet, een Vlaamse juriste en schrijfster van Marokkaanse origine kreeg deze prijs voor haar boek Vrouwland, een bitterzoet verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland gaat over onzekerheid, angst en identiteit. Over de plaats in de samenleving die je toegewezen krijgt door omstandigheden waar je geen vat op hebt. Uiteindelijk zijn er slechts twee opties: verzet of berusting.
Voor wie interesse heeft in statistiekjes, hier een overzicht van literaire prijzen.

Geen opmerkingen :