maandag 10 november 2008

In memoriam: Wannes Van de Velde en Miriam MakebaVandaag is het een triestige dag voor de wereldmuziekliefhebber. Vanmorgen las ik in het nieuws dat de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba plotseling bezweken is aan een hartaanval, vlak na een concert. Vanavond kwam er het overlijden van de Antwerpse zanger/kunstenaar Wannes Van de Velde bovenop.
Miriam Makeba begon haar carrière in de jaren 50. Ze is vooral bekend dankzij de wereldhit ‘pata pata’ uit 1967. De zangeres leefde dertig jaar in ballingschap, omdat ze niet mocht zingen in haar vaderland. Op verzoek van Nelson Mandela keerde ze in 1990 terug naar Zuid-Afrika. "Ze verdient de titel van Mama Afrika. Ze was als een moeder in de anti-apartheidsstrijd", aldus de reactie van Mandela. Miriam Makeba wordt in Afrika inderdaad als een belangrijk icoon beschouwd. Een andere klassieker van haar is het nummer Malaika.
Dit liedje wordt in heel Afrika meegezongen en er werden heel wat covers van opgenomen, o.a. door Angelique Kidjo. en zelfs door Helmut Lotti. In onderstaand filmpje hoor je Makeba zelf het lied zingen.

Wannes Van de Velde is de bekendste ‘volkszanger’ van Vlaanderen. In de jaren zestig raakte hij in de ban van de volksliederen die dreigden te verdwijnen. Al gauw begon hij zelf nummers te schrijven: in het dialect. Zijn eerste plaat verscheen in 1966. Zijn grootste succes had hij met het nummer ik wil deze nacht in de straten verdwalen. Hij was een echte ‘wereldmuziekmuzikant’, in de zin dat hij een open blik had op muziek. Vooral zijn passie voor flamenco was zeer groot en resulteerde o.a. in een samenwerking met Amparo Cortes. Met Dirk Van Esbroek maakte hij ook uitstapjes naar de tango. Hij toerde in de jaren negentig met een jazzkwartet en maakte in 2000 de cd de nomaden van de muziek samen met blueszanger Roland.

Geen opmerkingen :