maandag 23 februari 2009

Gelezen: 'Italiaanse schoenen' van Henning Mankell

De Zweedse auteur Henning Mankell stond al geruime tijd op mijn verlanglijstje van ‘te lezen’ schrijvers. Vrienden, collega’s en ook een aantal bibbezoekers met ‘betrouwbare’ smaak lieten mij al weten dat Mankell hun favoriete auteur is. Dus reserveerde ik enkele weken geleden zijn laatste roman Italiaanse schoenen. Laat mij maar al dadelijk zeggen dat ik het boek niet in één ruk uitgelezen heb. En begrijp mij nu a.u.b. niet verkeerd, ik heb het boek traag gelezen, omdat ik de mooie zinnen optimaal tot mij wou laten doordringen. Ja, ook ik ben tijdens het lezen in de ban geraakt van Henning Mankell!
Waarover gaat het boek? Het verhaal gaat over een chirurg die zich 10 jaar geleden na een ernstige medische blunder op een verder onbewoond eiland teruggetrokken heeft met een hond en kat als enige gezelschap . Het contact met de buitenwereld gaat hij zo veel mogelijk uit de weg. Totdat de vrouw die hij in zijn jonge jaren zonder uitleg in de steek gelaten heeft ineens opduikt en vervolgens zorgt voor een stroomversnelling van gebeurtenissen. De kaft heeft het over een ‘ psychologische roman’, een etiket dat mij eerder afschrikt dan aantrekt. Draaien psychologische romans niet vaak om hoogdravende persoonlijkheidsanalyses en probleemsituaties? In zekere zin voldoet deze roman wel aan deze criteria. Het hoofdpersonage is immers op de vlucht voor zichzelf en heeft moeite met zijn emoties. Door het opduiken van de vroegere geliefde wordt hij ineens verplicht om de confrontatie met zichzelf aan te gaan. Bij een minder goede schrijver zou een dergelijk verhaal verzanden in saaiheid en vervelende analyses. Niet bij Mankell die het allemaal zeer mooi kan vertellen, zodat je spijt hebt als het voorbij is. In het boek wordt geleefd en gestorven volgens de seizoenen en die heb ik daadwerkelijk gevoeld, vooral het wintergevoel, maar daar zal het huidige weerbeeld wel iets mee te maken hebben, veronderstel ik.
Henning Mankell is vooral bekend van zijn misdaadromans, o.a. de Inspecteur Wallander-reeks. Hij schreef ook een aantal romans die zich in Afrika afspelen, waar hij actief is als regisseur en artistiek leider bij het Nationaal Theater van Mozambique.
Hierbij een overzicht van de boeken van Henning Mankell die in onze bib beschikbaar zijn en de DVD's met o.a. verfilmingen van de inspecteur Wallander-reeks.

2 opmerkingen :

Bibliotheek Izegem zei

Inderdaad. Volledig met u eens. Een prachtboek !!

Christel zei

Volledig sluit ik me aan! Mooi boek.