maandag 23 maart 2009

Bent u slecht te been? Bel Claudine of Marleen!














In oktober 2005 is de bib van Maaseik samen met de Post gestart met bib aan huis. De bedoeling van deze extra dienstverlening is om het sociaal isolement te doorbreken van senioren, personen met een handicap of zieken die zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen naar de bibliotheek. Hoe werkt het in de praktijk? De eerste keer komen Claudine en Marleen van de bib op bezoek om de nodige afspraken te maken. Met behulp van een behoefteformulier peilen zij naar je interesses. Op die manier komen ze te weten welke boeken, cd’s of DVD’s geschikt zijn voor jou. Zij maken namelijk de inhoud van de pakketten klaar, voordat de postbode ze komt ophalen in de bib. Op dit moment maken een 20-tal personen maandelijks gebruik van dit systeem. We mogen dus gerust van een succes spreken. De werkwijze is heel persoonlijk en verloopt in een gemoedelijke en vertrouwelijke sfeer. De gebruikers nemen regelmatig contact op om te vertellen of de boeken in de smaak gevallen zijn en om eventueel nieuwe voorstellen te doen van titels of genres die zij in de toekomst graag in het pakket willen zien. Claudine en Marleen blijven op die manier goed op de hoogte van de voorkeuren en het leespatroon van ‘hun’ gebruikers, op dit moment vooral minder mobiele senioren.
Welke materialen vallen het meest in de smaak bij de huidige gebruikers?
Voor personen die wat minder goed zien en daarom moeite hebben met kleine letters beschikken we over een uitgebreide collectie grote letterboeken, met streekromans zoals Charelke Dop van Ernest Claes, In jouw armen van Catherine cookson en De vlucht van de wilde zwaam van Celeste de Blasis. Ook thrillers en detectives zoals Onvoltooid verleden van Pieter Aspe en Kerstmis van Poirot van Agatha Christie zijn in groteletterdruk verkrijgbaar, naast oorlogsromans, bestsellers en waar gebeurde verhalen. Daarnaast vallen ook informatieve boeken over de streekgeschiedenis zoals De bokkerijders in het Maasland van Jaak Venken in de smaak bij onze gebruikers. Als het lezen echt moeilijk wordt, kan je ook kiezen voor luisterboeken. Dat zijn cd’s met ingesproken boeken zoals de De Da Vinci Code van Dan Brown (6 cd’s) of enkele titels van Baantjer. Je kan ook opteren voor Daisy-boeken. Daisy-boeken zijn een soort luisterboeken, maar met meer mogelijkheden. Je beluistert ze best met een Daisy-speler. Een testspeler kan je in de bib ontlenen.
Ook DVD’s en muziekcd’s zijn beschikbaar. Een greep uit ons aanbod:
Televisieseries: Wij heren van Zichem, Katarakt, Witse, Inspector Morse
Verfilmde boeken: Pride and prejudice van Jane Austen, De Tweeling van Tessa De Loo
Humoristische films: Louis de Funes en Bourvil
Zebracinema: Pauline en Paulette
Oorlogsfilms: Pearl Harbor, Hitler, Un long dimanche de fiançailles
Populaire muziek op cd en DVD: André Rieu, Duke Ellington, Frans Bauer, Dana Winner, Will Tura, Charles Aznavour, Abba
Opera en operettes op cd en DVD: Die Zauberflöte van WA Mozart, Die Fledermaus van Johan Strauss Jr
Cabaret op cd en DVD: Toon Hermans
Gebruikers van bib aan huis hebben dezelfde uitgebreide keuze in boeken en andere materialen als de leners die de bibliotheek bezoeken. Alleen ondervinden zij moeilijkheden om zelfstandig naar de bibliotheek te komen. Geen probleem: bent u slecht te been, bel Claudine of Marleen!

Geen opmerkingen :