zondag 14 juni 2009

Chicklit en ladlit


Enkele jaren geleden hadden we nog nooit gehoord van Chicklit, volgens wikipedia de ‘oorspronkelijk licht neerbuigende benaming voor een vorm van eigentijdse romantische fictielectuur die in de eerste plaats is bedoeld voor vrouwen tussen de 20 en 30 jaar, waarin de heldinnen vaak alleenstaande, vlotte vrouwen uit de grote stad zijn met een interessante baan en een levendige belangstelling voor seksualiteit’. Sinds het succes van Helen Fielding met Het dagboek van Bridget Jones is dit genre echter in opmars. In onze bibliotheek vliegen deze boeken letterlijk de deur uit en merken we dat ze jonge vrouwen (opnieuw) aan het lezen zetten, wat natuurlijk altijd positief is. De klassieke vrouwenboeken van bijvoorbeeld Rosamunde Pilcher of Maeve Binchy kunnen de jongere generatie duidelijk niet meer bekoren. Je zou kunnen zeggen dat chicklitboeken gewoon de opvolgers zijn van deze klassieke vrouwenromans. Zij waren op hun beurt de opvolgers van grootmoeders lievelingen, met Catherine Cookson als beroemdste voorbeeld en daarvoor waren er de stationsromannetjes en Hedwig Courths-Mahler.
Chicklitromans gaan over onderwerpen die jonge vrouwen interesseren, zoals 'daten' en uitgaan, met de prangende vraag of de hoofdpersoon wel knap/slank/sexy genoeg is, en of het object van haar begeerte haar liefde wel beantwoordt. Niet echt veel nieuws onder de zon dus, maar helemaal aangepast aan de internetgeneratie met vrouwen die hun mannetje willen staan maar tegelijk aantrekkelijk willen zijn en houden van shoppen. De invloed van Madonna en Girlpower? Humor en zelfrelativering ontbreken ook niet, hoewel het toch vaak zeer clichématig blijft allemaal en daardoor makkelijk in het belachelijke te trekken door tegenstanders van het genre.
Omwille van het succes van Chicklit, wordt er sinds kort ook over Ladlit gesproken, boeken voor moderne mannen met slimme, luie, cynische hoofdpersonen die niet wensen op te groeien. Niets mag zo’n man werkelijk raken, behalve soms de liefde, heel eventjes. Nick Hornby wordt de voorloper van dit genre genoemd. Nu is hij toevallig één van mijn lievelingsauteurs en ik behoor duidelijk niet tot de doelgroep!

Hierbij een overzicht van de chicklitboeken in onze collectie.
Enkele bekende chicklitauteurs op een rijtje:
Jill Mansell
Sophie Kinsella, bekend van de 'shopaholic' reeks
Candace Bushnell de auteur van o.a. Sex and the city, waarvan de DVD's het nog beter doen dan de boeken
De gelukkige huisvrouw Heleen Van Royen

En voorbeelden van ladlit?

Probeer het eens met Mike Gayle of William Sutcliffe

Alles over chicklit vind je verder op: http://www.chicklit.nl/

1 opmerking :

Anoniem zei

Weet je dat er ook chicklit in stripvorm bestaat? Het beste voorbeeld is Nana. Dat is een manga-reeks, en chicklit komt in manga goed tot uiting. Gewone strips zijn daarvoor te kort.