donderdag 9 juli 2009

Heemkundige Kring Neeroeteren WOTRA krijgt lokaal in de bib van Neeroeteren


Wotra, de cultuur- en heemkundige kring van Neeroeteren, heeft sinds kort een eigen lokaal in de bib van Neeroeteren. Je vindt hen op de eerste verdieping (achter de jeugdafdeling). Het lokaal wordt gebruikt voor de opberging en presentatie van het archief van de kring, samen met het patrimonium van de ontbonden Schutterij Sint-Anna. Op termijn wil Wotra er een documentatiecentrum voor Neeroeteren opbouwen met foto's, publicaties uit kranten en tijdschriften, verenigingsarchieven, prentkaarten, eindwerken en scripties. Beschik je zelf over interessante documentatie die je graag door de kring wil laten bewaren? Neem even contact op met Jaak Nelissen via jac.nelissen@skynet.be
Het lokaal is elke eerste en derde zaterdag van de maand open van 10.00 tot 12.00 uur.
WOTRA heeft door de jaren heen ook een mooie verzameling eigen publicaties uitgegeven. Die boeken zijn beschikbaar in de bibliotheken van Maaseik en Neeroeteren. Een overzicht vind je hier.

2 opmerkingen :

Librarian.be zei

Gaan WOTRA en de bibliotheek ook effectief samenwerken op het vlak van collecties en activiteiten, of krijgt WOTRA alleen maar enkele vierkante meters toegewezen? Wordt bijvoorbeeld de collectie (publicaties, archiefbescheiden, prentbriefkaarten...) van de heemkring opgenomen in de bibliotheekcatalogus?

Karla zei

De heemkring heeft een protocolovereenkomst gesloten met de stad. Al hun collecties zijn bezit van de stad. De eerste stap is het lokaal in de bib. We hopen dat we via het dagdagelijkse contact tot een goede samenwerking kunnen komen. We denken daarbij vooral aan activiteiten ter promotie van hun werking en ons bibfiliaal. Op die manier werken we in Maaseik al samen met de 'heemkring', hier 'werkgroep documentatie Maaseik' genoemd. Zij organiseren maandelijks een wauweluurke in onze bib, telkens over een ander onderwerp, waarbij zij vertrekken vanuit oude foto's. De uurkes zijn een groot succes, er komen telkens ca 100 personen op af. De boekwerken van de heemkringen zijn opgenomen in onze catalogus. Andere materialen zijn moeilijker te ontsluiten binnen ons systeem. Er ontbreekt daarvoor op dit moment ook de nodige mankracht /expertise binnen de heemkring. Mogelijk biedt erfgoed plus op middellange termijn een uitkomst!