woensdag 5 augustus 2009

Welk zijn de populairste boeken bij Middelbare scholieren?

Welke boeken zijn het populairst onder middelbare scholieren? Scholieren.com meet dit door te kijken naar het aantal keren dat een boekbespreking van een bepaald boek op hun website opgevraagd wordt. Scholieren.com is een bekende en veelgebruikte databank met boekverslagen. Sinds december 1999 telt Scholieren.com het aantal keren dat een verslag uit de databank gedownload wordt. Omdat veel scholieren regelmatig gebruik maken van deze website (wat sommige leerkrachten misschien niet zo leuk vinden) en omdat het merendeel van de gebruikers scholier is, geeft dit cijfer een realistisch beeld van de boeken die hedendaagse scholieren lezen. Op de website staat dit jaar voor het eerst zowel een Ranglijst als een Hotlist. Allebei een top 100, het verschil bestaat eruit dat in de hotlist enkel boeken opgenomen worden die in de afgelopen vijf jaar zijn verschenen. Tim Krabbé voert de ranglijst aan met Het gouden ei, maar Carry Slee is de populairste schrijver met twaalf titels in de top 100. Een groot deel van de boeken uit beide lijsten kan je ontlenen in onze bib!

Top 5 Ranglijst 2008/2009
1. Het gouden ei / Tim Krabbé
2. Twee vrouwen / Harry Mulisch
3. De aanslag / Harry Mulisch
4. Afblijven / Carry Slee
5. De passievrucht / Karel Glastra van Loon

Top 5 Hotlist 2008/2009
1. Echte mannen eten geen kaas / Maria Mosterd
2. Joe Speedboot / Tommy Wieringa
3. Zomerhitte / Jan Wolkers
4. De engelenmaker / Stefan Brijs
5. Lover of Loser: your choice / Carry Slee

De Ranglijst en de Hotlist worden na ieder schooljaar uitgegeven, de meetperiode loopt van 1 juli tot 1 juli. Kijk op www.scholieren.com/ranglijst voor de volledige top 100!

Nog meer goede leessuggesties voor adolescenten vind je via onze catalogus onder de knop ?Lezen! op de Startpagina. Deze leestips zijn onderverdeeld per graad uit het Middelbaar Onderwijs. In onze bib kan je jaarlijks ook een nieuw boekje van ?Lezen! verkrijgen (met steun van het Provinciaal Steunpunt voor Openbare Bibliotheken)

Bekijk hieronder de trailer van de verfilming van Het gouden ei, uitgebracht met als titel Spoorloos. De DVD is beschikbaar in onze collectie.

Geen opmerkingen :