dinsdag 15 september 2009

Kamishi-wat?Onze bib bezit sinds de zomer enkele Kamishibai’s! “Kamishi-wat?!”, zegt u?
Kamishibai is een traditionele Japanse manier om verhalen te vertellen. ‘Kami’ betekent papier en ’shibai’ betekent drama - papieren drama dus. Een Kamishibai is een klein theatertje dat een beetje op een poppenkast lijkt en waarin grote tekeningen (A3) passen. De belangrijkste scènes uit een verhaal worden op grote platen gezet en in het kartonnen (houten) theatertje geschoven. Het verhaal staat op de achterkant van de vertelplaten. Een verteller verschuift de tekeningen en vertelt intussen het verhaal dat op de achterkant te lezen staat.
In Japan was dit (fietsend) verteltheater een geweldig succes van de jaren ‘20 tot ’50 van de vorige eeuw. De intrede van de televisie duwde de Kamishibai uit het Japanse straatleven, het werd gezien als vermaak voor de armen. De laatste jaren kent deze poëtische vorm van verteltheater een echte revival! Vanaf dit schooljaar zullen wij in de bib regelmatig gebruikmaken van onze Kamishibai’s bij voorleeshalfuurtjes en andere activiteiten voor kinderen.

Nieuwsgierig? Tijdens ons eerstvolgende voorleeshalfuurtje in de bib van Maaseik kan je de magie van de Kamishibai meemaken! Wanneer? Woensdag 23 september om 14.00 uur. Het thema is ‘Dierendag’. Meld je aan via maaseik@bibliotheek.be

Geen opmerkingen :