donderdag 29 oktober 2009

‘Wereldbeelden’ van Patrick De Spiegelaere in Maaseik

Bekijk de wereld eens door de ogen van een ander! Vanaf morgen 30 oktober gaat in het centrum van Maaseik de openluchttentoonstelling ‘Wereldbeelden’ van start. In vijfentwintig levensgrote foto’s op doek krijg je zicht op onze wereld vanuit het onbevangen standpunt van de fotograaf Patrick De Spiegelaere. Patrick De Spiegelaere (1961-2007) was één van de opmerkelijkste Belgische fotografen, bekend van zijn werk voor o.a. De Morgen, Knack en De Standaard. Hij maakte ook naam als theaterfotograaf. De laatste tien jaren van zijn leven trok hij regelmatig de wereld rond in opdracht van Vredeseilanden. Hij deed daar wat hij ook in België deed: aan de kant gaan staan, vanuit een andere hoek kijken, wachten en “beelden schieten”. Hij was een briljant portretfotograaf. De mensen die hij portretteerde liet hij weliswaar poseren, maar zijn foto's maakten nooit een geposeerde indruk. Patrick was namelijk zo ontwapenend dat niemand die in zijn lens keek de pose langer dan twee seconden kon volhouden. Patrick maakte geen foto's maar 'beelden'. Die beelden zaten in zijn hoofd, en om ze vorm te geven gebruikte hij stukjes werkelijkheid. Het gevolg is dat Patrick De Spiegelaere van zijn buitenlandse tochten geen clichébeelden meebracht. Zijn foto’s tonen geen hongerbuikjes of bittere ellende, maar waardigheid en menselijkheid. We zien mensen van vlees en bloed met dezelfde nieuwsgierigheid, zorgen, tederheid of dagelijkse sleur, die wij zelf ook kennen. Hij fotografeerde herkenbare emoties: hoe we slapen, schoonmaken, naar school gaan, werken, ons ontspannen, ons verzorgen en naar elkaar kijken. We doen het allemaal, ongeacht onze verschillen. Zo wordt een beeld geschetst van hoe de wereld rondom ons in mekaar zit.

‘Het is pas als we de “rest” van de wereld leren zien zoals ze is, dat we de mensen er ook zullen leren begrijpen. Begrip leidt tot respect en respect tot solidariteit.’

Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot en met 29 november in het centrum van Maaseik De levensgrote doeken staan opgesteld op het Maasplein, het Muntplein, de Markt, de Bosstraat en het Kolonel Aertsplein. Een folder met meer info is verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme en bij diverse handelaars in Maaseik.

In de collectie van onze bib zijn een vijftal boeken beschikbaar, waarin de foto’s van Patrick De spiegelaere centraal staan. Een overzicht vind je hier. In 2008 verscheen postuum een heel knap fotoboek over Patrick De Spiegelaere naar aanleiding van een tentoonstelling in het Antwerpse Fotomuseum. Dat boek bevat o.a. gedichten van Peter Verhelst en Herman de Coninck bij zijn foto's. In het draagbare paradijs, een boek waarin Gerry De Mol negen wereldmuziekzangeressen portretteert, zorgen de begeleidende portretfoto’s van Patrick De Spiegelaere voor een extra dimensie. Het portret van één zangeres, de Rwandese Cécile Kayirebwa, ontbreekt echter, omdat Patrick De Spiegelaere geheel onverwacht overleed op de dag dat hij met haar een afspraak had voor de fotoshoot. Over dit boek schreef ik in het voorjaar het volgende blogbericht.

"Wereldbeelden van Patrick De Spiegelaere” is een realisatie van de Stad Antwerpen en het Fonds Patrick De Spiegelaere, met dank aan Vredeseilanden. Je kan deze tentoonstelling in Maaseik bewonderen dankzij de steun van de Vlaamse overheid, de Belgische ontwikkelingssamenwerking - DGOS, de Stad Maaseik en de Provincie Limburg.

Geen opmerkingen :