maandag 21 december 2009

Twee bloedstollende filmtips uit Japan

Het afgelopen winterse weekend leende zich uitstekend voor enkele uurtjes filmplezier. Voor de gelegenheid ontleende ik twee moderne Japanse films op DVD. Ik vond ze allebei schitterend!
In Unlucky Monkey (1998) van de cultregisseur Sabu volgen we de jonge intellectuele oplichter Yamazaki, die tijdens zijn vlucht na een bankoverval per ongeluk een jonge vrouw vermoordt. Hij geraakt vol schuldgevoelens op de dool en kruist daarbij de hele tijd het pad van een groepje ‘lompe’ criminelen. Unlucky monkey is een geslaagde thriller vol absurde plotwendingen, grappig en beangstigend tegelijk. De doodstrijd van één van de criminelen, waaraan maar geen einde lijkt te komen, is in al zijn horror dolkomisch. Een suggestie voor de liefhebbers van Quentin Tarantino en de Coen Brothers en zeker niet bestemd voor gevoelige kijkers!
Dat kunnen we ook zeggen van Audition (1999) van Miike Takashi, de verfilming van een (nog niet in het Nederlands vertaald) boek van Ryu Murakami, niet te verwarren met de bekendere Haruki Murakami. Ryu Murakami schreef tientallen romans en regisseerde ook een aantal films, maar van dat hele oeuvre werd tot nu toe enkel In de misosoep in het Nederlands vertaald. Die roman werd enkele jaren geleden door onze leesclub besproken. Het gaat om een vlijmscherpe horrorthriller over een seriemoordenaar, vol maatschappijkritiek en dubbele bodems. Audition lijkt op het eerste zicht een rustige en lieflijke vertelling over een weduwnaar die op zoek is naar een nieuwe echtgenote. De kracht van deze film is dat je als kijker meegesleurd wordt in een zoet, romantisch verhaaltje, dat na verloop van tijd omslaat in een heel akelige, zeg maar extreme psychologische thriller. Grotesk? Nee, eerder een knap in beeld gebrachte nachtmerrie vol symboliek. In onze collectie hebben we ook Sukiyaki Western Tango (2007), een andere film van Miike Takashi, waarin (toevallig?) Quentin Tarantino meespeelt! Bekijk hier de trailers van Unlucky monkey en Audition.


Geen opmerkingen :