maandag 18 januari 2010

"Het land van de grote woordfabriek" van A. de Lestrade en V. Docampo


Een zeer mooi gevoelig boek voor kinderen vanaf 4 jaar is het land van de grote woordfabriek.
Het gaat over een land waar niet gesproken wordt, het land van de grote "woordfabriek". Je moet er woorden kopen. Spreken kost dus handenvol geld. Soms waaien er woorden in de lucht. Florian heeft er drie gevangen en die wil hij aan Siebelle, die hij "onuitsprekelijk" lief vindt, geven. Oscar, zijn grootste vijand, heeft rijke ouders en veel woorden gekocht om zijn liefde voor Siebelle duidelijk te maken. Maar Siebelle is veel meer onder de indruk van de gevleugelde woorden van Florian.
Een schitterend uitgevoerd, kunstzinnig prentenboek waarbij elk woord goed gekozen is. Het verhaal is van alle tijden, echte liefde overwint altijd. De woorden van Oscar zijn zonder emotie, zonder warmte, "gekocht", terwijl de "gevoelige" woorden van Florian, ook al lijkt hun betekenis onbelangrijk (pannenlapje, stoelendans), het hart van Siebelle treffen.
De steeds twee pagina's grote illustraties zijn ware kunstwerken, geschilderd in overwegend bruine tinten met rode accenten. Aan het eind van het verhaal overheerst de kleur rood.

(Bron: Biblion)

Geen opmerkingen :