zondag 7 februari 2010

Gelezen: 'De verzamelde werken van T.S. Spivet' van Reif Larsen

Reif Larsen maakte in 2009 een wel heel bijzonder debuut met De verzamelde werken van T.S. Spivet. Het verhaal wordt verteld door een hoogbegaafd jongetje dat op een ranch in West-Amerika opgroeit als zoon van een zwijgzame cowboy en een teruggetrokken biologe. Tecumseh Spreeuw Spivet, zoals de jonge held voluit heet, is geobsedeerd door het in kaart brengen van de wereld rondom hem en schopt het met zijn tekeningen al meteen tot illustrator van hoogwetenschappelijk materiaal. Wanneer hij hiermee een prestigieuze prijs wint, loopt hij van huis weg om deze te gaan ophalen in Washington D.C., helemaal aan de andere kant van het continent.

De roadtrip van T.S., de museumgemeenschap waar hij in Washington in terecht komt, de hele setting van de Spivet familie, ... alles aan het boek is even ongeloofwaardig als vreemd, maar dat is bijzaak. Larsen slaagt er op een unieke manier in om de gedachtegang neer te zetten van een hoogbegaafde en hypergevoelige jongen die worstelt met zijn plaats in de wereld. Vooral de verhouding tussen T.S., zijn stoere vader en zijn overleden broertje Layton komt mooi uit de verf – in het reine komen met de dood van Layton is het echte avontuur dat T.S. onderneemt.

Jammer is wel dat het middendeel wat minder kan boeien. Hier snel overheen lezen is de boodschap, want al bij al zou het onterecht zijn Larsens debuut af te rekenen op het verhaal-in-het-verhaal dat hij opneemt om de afstand van het Wilde Westen tot Washington te overbruggen. Leuker is om de schrijver een pluim te geven voor de wondermooie tekeningen en tekstjes waarmee hij de marges van zijn boek opvult. Het zijn niet enkel illustraties, ze vertellen echt een deel van het verhaal en zorgen voor een zeer speciale leeservaring. Alleen al daarom is het boek een leesbeurt waard!

Je vindt het boek in het rek met nieuwe aanwinsten, achter de zelfscan-balies. Hier kan je alvast het eerste hoofdstuk even voorproeven (in pdf-formaat).

Geen opmerkingen :