donderdag 4 februari 2010

Muziek-informatief : Ludwig Van Beethoven


In onze volwassenenafdeling hebben wij momenteel een presentatietafel gemaakt van de klassieke componist Ludwig van Beethoven. Dit doen wij naar aanleiding van de lijvige biografie, een uitgave van eind 2009, geschreven door Jan Caeyers.

Inhoud : Ludwig van Beethoven wordt beschouwd als een van de grootste componisten aller tijden en hij is tot op de huidige dag uiterst populair.

Dit is de eerste biografie in het Nederlandse taalgebied die het geheel van zijn leven en werk omspant. Het is het verhaal van een kunstenaarscarrière : het beschrijft Beethovens ontwikkeling als componist en de muziekwereld in zijn tijd. Jan Caeyers portretteert Beethoven als geniaal componist, maar gaat ook in op zijn uiterst gecompliceerde en getormenteerde persoonlijkheid. De feiten uit het leven van Beethoven – zijn sombere jeugd, zijn sterk wisselende stemmingen, zijn verlangens, zijn relaties en conflicten met familie en vrienden, zijn verhouding met de “onsterfelijke geliefde”, het drama van zijn doofheid – worden verbonden met zijn werk. Jan Caeyers besteedt bovendien ruim aandacht aan de historische context, de politieke verwikkelingen binnen het Europa van eind achttiende, begin negentiende eeuw waarin Beethoven leefde, en hij gaat helder in op zijn muziek, die met de jaren complexer en eigenzinniger werd.

U kan alle cd’s, dvd’s of boeken van/over Beethoven opzoeken in onze catalogus: http://www.bili.be/. Op de startpagina van Maaseik kies je voor ‘uitgebreid zoeken’ en tik je vervolgens “beethoven ludwig“. Bij ‘documentsoort’ kan je aangeven of je op zoek bent naar Cd’s, DVD’s of informatieve werken. Met een klik op ‘zoek’ verschijnt vervolgens het gevraagde overzicht!

Hierbij alvast het resultaat:

Cd's

Dvd's

Informatieve boeken

Hieronder kan U nog een kort interview met Jan Caeyers bekijken over zijn Beethovenbiografie.

Volgende maand presenteren wij voor U “Chopin 2010: 200 jaar jong!"

Geen opmerkingen :