vrijdag 5 maart 2010

Zebracinema: de helaasheid der dingen

Op woensdag 10 maart om 20.00 uur kan je in het kader van Zebracinema de Vlaamse kaskraker De helaasheid der dingen gaan bekijken in het Cultuurcentrum Achterolmen. Het gaat om de verfilming van de gelijknamige succesroman van Dimitri Verhulst, een boek dat ook door onze leesclub gretig verslonden werd.

De 13-jarige Gunther Strobbe woont met zijn vader Celle en drie nonkels Breejen, Petrol en Koen bij zijn grootmoeder in Reetveerdegem. Een echte Strobbe herken je aan de lengte van zijn nektapijt en de marginale hoeveelheid bier die hij in zijn keel kan gieten en er een paar uur later weer uit kan kotsen. Niet bepaald de gezondste omgeving om in op te groeien. Op school is Gunther ook al geen held, hij krijgt veel strafwerk en het ziet ernaar uit dat hij in de voetsporen van zijn vader zal treden en eeuwig zal vieren dat er niets te vieren valt. Tot Gunther straf schrijven leuk begint te vinden en hij in het schrijven een achterpoortje ontdekt om te ontsnappen aan de helaasheid der dingen…

Het was beslist geen sinecure voor regisseur Felix Van Groeningen om het autobiografisch verhaal over de jeugdjaren van Dimitri Verhulst te verfilmen. Toch is hij grandioos geslaagd in zijn opzet. Korte anekdotes uit het boek worden uitgebouwd tot onvergetelijke scènes, grappige momenten staan in contrast met gebeurtenissen die door merg en been gaan en het platvloerse van de jeugdscènes wordt gerelativeerd door de literair-intellectuele toon van de sequenties waarin we de volwassen schrijver te zien krijgen. De cast is schitterend en ook de soundtrack van Jef Neve tilt deze film naar een hoger niveau.
De helaasheid der dingen wordt nog een tweede keer vertoond in het Cultuurcentrum Achterolmen, namelijk op dinsdag 16 maart om 14.15 uur in het kader van Seniorencinema.

Binnenkort kan je deze film ook op DVD ontlenen in onze bib!

Wel beschikbaar in onze collectie:

Een aantal boeken van Dimitri Verhulst, waaronder natuurlijk ook de helaasheid der dingen

Steve + Sky (2004) en Dagen zonder lief (2007), de twee andere langspeelfilms van Felix Van Groeningen

De knappe soundtrack van Jef Neve

Een 400-tal andere Zebracinemafilms op DVD

Bekijk hieronder twee verschillende trailers van ‘De helaasheid der Dingen’, eerst de trailer die de Vlaamse bioscoopgangers te zien kregen…

… en die voor Nederland, waarin toch wel duidelijk een ander accent gelegd wordt!

Geen opmerkingen :