donderdag 27 mei 2010

Nieuw in onze collectie: audiofilms van Vlaamse klassiekers

Het Geluidshuis is een Belgische uitgeverij, gespecialiseerd in audiofilms. Een audiofilm, is dat niet gewoon een ander woord voor een luisterboek? Toch niet. Bij een klassiek luisterboek krijg je een volledig boek te horen, voorgelezen door een professionele voorlezer of door de auteur van het betreffende boek. Bij de audiofilms van Het Geluidshuis daarentegen horen we hoe pareltjes uit de binnenlandse en buitenlandse literatuur omgevormd worden tot fijne luisterervaringen met medewerking van acteurs, muziek en soundeffects. Eigenlijk gaat het dus om moderne hoorspelen. Recent werden vier Vlaamse klassiekers omgeturnd tot audiofilm.
Tom Van Dyck, vooral bekend van de spraakmakende televisieseries In de Gloria, Het Eiland en Van Vlees en Bloed stond in voor Het Derde Huwelijk, een bewerking van de gelijknamige roman van Tom Lanoye en Mieke Maaike's obscene kapsalon naar de beruchte roman Mieke Maaike's obscene jeugd van Louis Paul Boon. Stef De Paepe stond in voor Drie verhalen uit Groener Gras, een selectie uit Groener Gras van Annelies Verbeke en Het jaar van de kreeft naar de gelijknamige roman van Hugo Claus.

Bekijk hoe Tom Van Dyck, samen met schrijfster Chika Unigwe (‘actrice’ in de audiofilm van ‘het derde huwelijk’) de nodige toelichting geeft in het programma Phara.


De bib van Maaseik heeft ook audiofilms voor kinderen van 'het Geluidshuis' in huis. Zie hier. Hun website is overigens een echt hoogstandje!

Geen opmerkingen :