donderdag 10 juni 2010

Muziek-Informatief : 200 jaar Robert Schumann

Robert Schumann werd geboren op 8 juni 1810, 200 jaar geleden dus. Hij geldt als één van de allergrootste romantische componisten. Hier vind je een uitgebreide biografie.

Hij wordt vooral herinnerd vanwege zijn pianowerken en liederen. Zijn artistieke nalatenschap reikt echter veel verder: ook in de genres van de kamermuziek, de symfonie en het oratorium liet hij belangrijke werken na.

Robert Schumann was groot in het kleine: zijn pianowerken (Papillons, Carnaval, Humoreske, Kreisleriana, Kinderszenen) en liedcycli (Dichterliebe) zijn als het ware lange ketens van wisselende stemmingen, variërend van lieflijke dromerijen tot stormachtige razernij. In zijn Davidsbündlertänze deed hij het voorkomen alsof de dansen afwisselend geschreven waren door twee tegengestelde alterego's: de energieke Florestan en de melancholische mijmeraar Eusebius. Deze Davidsbündlertänze waren een uitdrukking van Schumanns liefde voor de 10 jaar jongere Clara Wieck, de dochter van Schumanns pianoleraar Friedrich Wieck (die overigens fel tegen de verloving gekant was). Schumanns compositorische arbeid bleef overigens niet beperkt tot het maken van miniaturen alleen. Mede op aandringen van Clara ging Schumann zich toeleggen op meer grootschalige vormen. Vandaar dat hij ook op het terrein van de kamermuziek, concerten, symfonieën en oratoria belangrijk werk heeft nagelaten (Symfonieën nr.2 & 3 'Rheinische', Celloconcert, Kwintet voor piano en strijkers, Das Paradies und die Peri). Schumanns laatste jaren waren triest: op 27 februari 1854 gooide de manisch-depressieve componist zijn trouwring in de Rijn, om vervolgens zelf in het ijskoude water te springen. Na zijn redding verbleef hij vrijwillig in een gesticht, waar hij op 29 juli 1856 overleed.

Kijk hier voor de Programmatie te Düsseldorf, de stad waar hij geleefd heeft en zijn meeste werken componeerde.

Op Klara valt veel muziek van Schumann te ontdekken, maar ook af en toe een compositie van zijn vrouw Clara Wieck of muziek van vrienden en tijdgenoten.


Bekijk hieronder een mooie documentaire over Schumann.

Dromerige beelden bij Schumann (bron: 'De Standaard')

In de bib van Maaseik kan je vele composities lenen op CD en DVD.

Laat je meevoeren op deze prachtige muziek!

Geen opmerkingen :