donderdag 15 juli 2010

Rappel. Maarten Inghels en het geheugen van Maaseik


Sinds 10 juli kan je in Maaseik terecht voor de uitdagende tentoonstelling ‘Rappel: een artistieke tocht door het geheugen van Maaseik’. Dit evenement is een initiatief van de Stad Maaseik, de Stichting voor Cultuur Maaseik en vzw Zinnebeeld. De Maaseikse kunstenaar Jan Winkels gaf vorm en inhoud aan het project, samen met de curatoren Ludo Thys en Kristof Reulens.

Het geheugen van Maaseik verwijst naar ‘Lieux de mémoire’, het bekende werk van de Franse historicus Pierre Nora. Nora dicht een grote rol toe aan het herinneringsbewustzijn en introduceerde de idee van herinneringsplaatsen, plaatsen waaraan mensen hun identiteit ontlenen.

Een twintigtal actuele kunstenaars afkomstig uit het hele land namen de uitdaging aan en gingen op zoek naar dergelijke collectieve of individuele ankerplaatsen in het geheugen van Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren.

Het resultaat kan je de hele zomer (tot en met 5 september) bewonderen in de vorm van installaties, beeldhouwwerken en foto’s, verspreid over locaties zoals de Maasdijk, het kerkhof van Neeroeteren, de Wouterbron in Opoeteren, de pastorietuin in Aldeneik en de Minderbroederskerk in Maaseik.

Een buitenbeentje in dit geheel is de jonge auteur Maarten Inghels. Hij schreef een prachtig gedicht in drieluikvorm, waarvan het eerste luik handelt over de Grote Markt van Maaseik, het tweede luik over de Sint-Lambertuskerk van Neeroeteren en het derde luik over het Kerkhof van Opoeteren. Ter plaatse te  ontdekken! Hierbij als voorsmaakje het gedeelte over Maaseik.

Je kan op een stad duizenden namen kleven
maar geen één brengt haar meer tot leven

dan hoe de kartelige oevers weerstand bieden
aan het woeste zwijgen van de rivier. De barst

in het land breekt nog net de markt niet, of het
zingende gepalaver dat als een knapkoek knarst.

In 2008 verscheen van Maarten Inghels de fel bejubelde debuutbundel Tumult. Met maar liefst zeven gedichten staat dit jonge talent in de recentste bloemlezing van Gerrit Komrij. Als referentie kan dat zeker tellen.

Meer info: http://www.rappel2010.be/

Geen opmerkingen :