dinsdag 31 augustus 2010

De Andere Strip: Alim de Leerlooier & Prince of Persia

In de bibliotheek loopt nog steeds de actie rond de Andere Strip. 24 graphic novels of beeldromans worden daarbij extra in de kijker geplaatst ter promotie van het jonge genre. Uit de selectie pikken we nu opnieuw twee exemplaren, dit keer twee verhalen met een fantasierijk kantje.Het geheim van de zee is meteen een klein pareltje van een strip. Het is het eerste deel in een reeks over Alim de Leerlooier, een paria in een door priesters geregeerde maatschappij. De plot doet in de verte wat denken aan de Chninkel, een echte klassieker van een beeldroman, maar "Alim" is boeiend genoeg om los daarvan te staan. Bovendien is het ook nog eens ontzettend mooi getekend en ingekleurd! Al vanaf de eerste pagina ben je volledig mee in de wonderlijke wereld van Alim en zijn pientere dochtertje. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar de volgende delen!Anders dan deze kleine Franse reeks is Prince of Persia: de graphic novel. Een beeldverhaal gebaseerd op een computergame, ongeveer gelijktijdig uitgebracht als de Hollywood blockbuster ervan? Dat klinkt niet veelbelovend. Wie dat vooroordeel laat varen en zich niet laat afschrikken door de wat ruwere tekenstijl, komt echter terecht in een fascinerende wereld van leeuwen en kromzwaarden.

Het beste aan de graphic novel is dat hij de vaagheid die doorheen de computerspelletjes loopt (waarin dezelfde clichés uit 1001 nacht steeds op een andere manier door elkaar worden gemengd) tot de sterkte van het verhaal maakt. Ook hier heb je een prins op queeste, een prinses en een overambitieuze vizier, maar eigenlijk worden er twéé tijdslijnen gevolgd die zodanig door met elkaar verstrengeld raken dat vooral de weerspiegelde thema's en motieven naar de voorgrond worden geschoven. Het verhaal is misschien niet altijd even goed te volgen, maar tot aan de verrassende ontknoping toe raak je helemaal ondergedompeld in de sfeer van een oud Arabisch sprookje.

De Andere Strip loopt nog tot 14 september. Je vindt de graphic novels en het foldertje met kortingsbonnen op de tafel rechts van de zelfscanbalies. Zelf een striproman winnen kan via deze link.

Geen opmerkingen :