maandag 16 augustus 2010

De Andere Strip: Jimmy Corrigan & Wilson

In het kader van De Andere Strip (zie ons bericht van 9 augustus) brengen we vandaag 2 van de 24 deelnemende titels extra onder de aandacht: Jimmy Corrigan, de slimste jongen ter wereld van Chris Ware en Wilson van Daniel Clowes. Beide zoomen in op het trieste leven van een loser eerste klas, maar de manier waarop ze dat doen toont aan hoezeer de ene grapic novel van de andere kan verschillen.

Jimmy Corrigan is een eenzame kantoorbediende die op latere leeftijd voor het eerst zijn vader ontmoet. De zwijgzaamheid van Jimmy laat Chris Ware toe om de afbeeldingen voor zich te laten spreken. Met een ontzettend strakke lijn en een heldere kleuren neemt hij de tijd om de trieste details van Jimmy's wereld bloot te leggen. Hoe hij prentjes lang op zijn nagels bijt bijvoorbeeld. Of twijfelt tussen hangertjes met de naam van de vrouwen waarop hij stiekem verliefd is, om er uiteindelijk dan toch een met "MOM" op te nemen.

Het beeldverhaal van Chris Ware dompelt je helemaal onder in tristesse en doet je meevoelen met de arme Jimmy. Dat is wel even anders bij Wilson, het zielige ettertje van Daniel Clowes.

Elke pagina van deze graphic novel is een kleine, afgeronde scene van zes vakjes en een pointe. De korte stukjes zijn nu eens realistisch, dan weer cartoonesk getekend. De humor van Clowes, de man ook van de klassieker Ghost World, doet je zeker niet schaterlachen maar werkt eerder zoals die van David Brent in The office. Hij hoort zichzelf graag praten, en hoe meer hij wil laten uitschijnen dat hij het allemaal voor elkaar heeft, hoe duidelijker de mistroostigheid van zijn bekrompen leventje komt boven drijven. Wens je Jimmy Corrigan alle geluk toe, dan hoop je dat Wilson het deksel op de neus krijgt.

De Andere Strip loopt nog tot 14 september. Je vindt de graphic novels en het foldertje met kortingsbonnen op de tafel rechts van de zelfscanbalies. Zelf een striproman winnen kan via deze link.

Geen opmerkingen :