dinsdag 28 september 2010

Concerttips: ‘Roby Lakatos’ en ‘Tosca’ in CC Achterolmen

Muziekliefhebbers worden het aanstaande weekend op hun wenken bediend in het CC Achterolmen.


Op vrijdag 1 oktober om 20.15 uur maakt Roby Lakatos zijn opwachting. Deze Hongaarse violist werd wereldberoemd dankzij zijn verfrissende, eigenzinnige mix van Hongaarse zigeunermuziek met klassieke muziek, klezmer en andere muziekstijlen. Lakatos debuteerde op negenjarige leeftijd, ontwikkelde zich als muzikant vanuit zijn familietraditie en studeerde daarnaast aan het Bela Bartok Conservatorium in Boedapest, waar hij in 1984 de eerste prijs voor klassieke viool behaalde. Enkele jaren later verhuisde hij naar Brussel, waar hij tussen 1986 en 1996 regelmatig optrad met zijn ensemble in het restaurant ‘Les ateliers de la Grande Ile’.  Daar werd hij ‘ontdekt’ en dit resulteerde in een internationale carrière. Hij werkte o.a. samen met kleppers als Vadim Repin en Stéphane Grappelli en zijn vioolspel werd bewonderd door de grote violist/dirigent Sir Yehudi Menuhin. In Maaseik brengt Roby Lakatos zijn nieuwe programma The Devil's Fiddler in première voor België.Op zaterdag 2 oktober om 20.15 uur is het de beurt aan de operaliefhebber om te smullen van Tosca, niet alleen de meest hartverscheurende van alle opera’s van Puccini, maar ook één van de meest dramatische en emotionele opera’s uit het complete operarepertoire.

‘De dramatische driehoeksverhouding tussen de schilder Cavaradossi, de mooie Tosca en de sinistere politiechef Scarpia staat centraal in deze opera. Het blijkt echter een fatale driehoeksverhouding. Scarpia weet de gevoelens van jaloezie en macht te exploiteren en maakt Tosca zo tot een ideale prooi. Als Cavaradossi hoorbaar wordt gemarteld, geeft Tosca zich gewonnen.’

De uitvoering van deze opera wordt verzorgd door Internationale Opera Producties. Om 19.30 uur is er een gratis inleiding.In de bib kan je verschillende cd's van Roby Lakatos ontlenen. Ook van Tosca zijn er meerdere al dan niet integrale uitvoeringen beschikbaar (cd en dvd).

Geen opmerkingen :