dinsdag 14 september 2010

‘Triomf der Kleinburgerlijkheid': een boek van José Raets over Van Eyck en Maaseik

'Triomf der kleinburgerlijkheid : een geschiedenis van rechtvaardige rechters’, dat is de titel van het nieuwe boek van de Maaseikse auteur en psycholoog José Raets. De gebroeders van Eyck en hun verbondenheid met Maaseik staan in dit werk centraal.

Het monumentale standbeeld op de Markt van Maaseik liegt er niet om. Wie Maaseik bezoekt kan gewoon niet om de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck heen, van wie algemeen wordt aangenomen dat ze in Maaseik geboren zijn. Maar zijn deze gebroeders Van Eyck echt zo belangrijk geweest voor de identiteit van de Maaseikenaren? Wat was hun rol in de mentaliteitsgeschiedenis van de kleine stad? En in welke mate is het Van Eyck-imago bepaald door de aanwezigheid van het standbeeld?

José Raets verdiende zijn sporen als kunsthistoricus en als psycholoog. In zijn boek vertrekt hij vanuit het klassieke Van Eyck-onderzoek, combineert dit met de bevindingen van lokaal historisch onderzoek en plaatst dit alles in een psychologisch referentiekader. Een originele invalshoek die verrassende inzichten met zich mee brengt. De gebroeders van Eyck en Maaseik: een unieke combinatie!

Op vrijdag 17 september om 18.00 uur stelt de auteur zijn boek voor in het Cultuurcentrum Achterolmen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

‘Triomf der kleinburgerlijkheid : een geschiedenis van rechtvaardige rechters’ wordt uitgegeven door het Davidsfonds en is binnenkort ook beschikbaar in de bibliotheek.

Geen opmerkingen :