woensdag 27 oktober 2010

'All Weather Music' met Afrobeat legende Tony Allen in Maaseik!

Op zaterdag 30 oktober kan je vanaf 20.00 uur in Zaal Van Eyck (Koning Albertlaan 23) terecht voor het festival All Weather Music, een organisatie van jazzclub de Sjruur in Maaseik. Het programma is beslist de moeite. Eerst krijg je het veelbelovende Five Four Trio uit Maaseik voorgeschoteld.

Deze jongens waren al twee keer te gast in onze bib. In 2008 traden zij op tijdens de muziekweek van de Maaslandse bibliotheken. Het concert was zo goed dat we het trio in januari 2009 lieten terugkomen n.a.v. de jaarlijkse Gedichtendag. Samen met de jonge dichter Wouter Wetzels, winnaar van de Veldeke Literatuurprijs voor de jeugd, verzorgden zij een memorabel programma. Het verslag kan je hier  lezen. In de bib zijn twee albums van het Five Four trio beschikbaar (zie hier).  

Vervolgens is het de beurt aan de Nederlandse band Licks and Brains.

De echte reden waarom je dit festival beslist niet mag missen is de afsluiter, niemand minder dan Afrobeatlegende Tony Allen uit Nigeria. Zijn laatste album Secret Agent (2009) is een pareltje. In november 2009 zag ik dit monument in het Zuiderpershuis  (Antwerpen). Het concertverslag passeerde via mijn persoonlijke wereldmuziekblog. Ik wil het jullie niet onthouden!


‘Without Tony Allen, Afrobeat wouldn’t have existed’. Dat zijn de woorden van wijlen Fela Kuti, bekend als grondlegger van de Afrobeat, een genre waarmee hij vanuit Nigeria een megaster werd vanaf de jaren 70. Tony Allen was een tiental jaren drummer bij Fela's  'Afrika 70’s', met wie hij in zijn gloriejaren meer dan 30 albums opnam. Eind jaren ’70 gaat hij zijn eigen weg, maakt eerst enkele solo albums onder auspiciën van Fela (gebundeld op de dubbelcd 'Afro Discobeat') en vormt vervolgens zijn eigen groep. In de jaren 80 emigreert hij eerst naar Londen en vervolgens naar Parijs. Hij wordt bekend voor zijn vernieuwende stijl, een mix van vintage Afrobeat met andere genres zoals highlife, funk, soul, jazz, hiphop en een vleugje psychedelica. Zelf noemt hij zijn muziek Afrofunk. Gisteren stond de 69-jarige Tony Allen met zijn drumstel centraal tijdens zijn concert in het Zuiderpershuis, met een extra set luidsprekers achter hem opgesteld! Zijn uitgangspunt: ‘A drummer has two legs and two arms and if he’s any good, they’re all playing different things’. Er werd geopend met de subtiele grooves van 'Asiko' (uit ‘black voices’). De band (2 gitaristen, bass, keyboards, trompet en tenorsax) kreeg hiermee de gelegenheid om op temperatuur te komen. Vanaf ‘Elewon po’ (Too many prisoners) uit het schitterende nieuwe album 'Secret agent', mocht de jonge zangeres Ayo mee komen doen. Ook haar stembanden hadden wat tijd nodig om op dreef te komen. Enkele ondersteunende backingzangeressen zouden een welkome aanvulling geweest zijn, want de stem van Ayo is wel mooi, maar niet echt krachtig! Het was pas vanaf het vierde nummer dat we stomende afrobeat voorgeschoteld kregen met ‘Crazy Afro Beat’, gevolgd door ‘Kindness' (uit ‘Homecooking’): een krachtig statement ‘Don’t take my kindness for weakness’ in een lekker broeierig en inventief arrangement, met enkele knappe psychedelische breaks. Zappa meets Afrobeat! Tijdens het tweede deel van de set ging het publiek (een gekke mix van muziekliefhebbers met als motto ‘back to the sexy seventies’?) pas echt uit de bol met kleppers als ‘Afro disco beat’ en ‘Celebrate’. Alles bij elkaar was het een heel memorabel concert: goede muzikanten, sterke nummers, een stevige sound en een charmante Tony Allen, die na de bis uitgebreid handjes ging schudden met een (vrij groot) aantal gretige fans.
Bekijk hieronder een promofilmpje voor ‘Secret Agent’!

Geen opmerkingen :