zaterdag 13 november 2010

Gelezen: 'Koning van de kraamkamer'


Zwanger zijn, het is iets wat statistisch gezien vooral vrouwen overkomt. Geen wonder daarom dat ieder boek over zwangerschappen en baby's zich voornamelijk op aanstaande moeders richt. En toch word je als nieuwe man geacht "actief betrokken" te zijn, zoals dat heet - de tijd is lang voorbij dat je na negen maanden potverteren enkel wat sigaren moest uitdelen en borrels moest inschenken.

Maar moet je je als man dan echt doorheen al die roze handleidingen worstelen om je partner bij te staan? Gelukkig niet. Speciaal voor mannen die tijdens de zwangerschap goede punten willen scoren is er nu Koning van de kraamkamer: handboek voor aanstaande vaders

Het boek is geschreven dóór mannen en vóór mannen en bevat meer flauwe humor dan de gemiddelde zwangere vrouw kan verdragen.
Tijdens de zwangerschap verandert er van alles aan het lichaam. Neem alleen al de buik. Die wordt dik omdat je te veel bier drinkt. Maar het gaat niet altijd om jou, zoals gezegd verandert er ook bij de vrouw van alles.
Ideale lectuur dus voor wanneer je op je tong moet bijten om niet te zeggen hoe zwaar je het als aanstaande vader wel niet hebt. Maar bovendien steek je er nog wat van op ook. Dingen die in zo'n typisch vrouwenboekje als vanzelfsprekend worden beschouwd, worden hier uitgelegd op maat van de doorsnee man.
Maar wat doet alcohol dan precies met het kind? Allereerst neemt het de adembeweging af. Gelukkig neemt de adembeweging bij het kind meestal niet direct geheel af en krijgt het de kans om levend geboren te worden en moeder te confronteren met haar drankgebruik, door heel erg slecht te scoren op school.

Alcohol heeft een schadelijk effect op de hersenen. Nu is dat natuurlijk niet zo onverwacht, want laat dat nu precies de reden zijn waarom men überhaupt alcohol drinkt. Toch zijn de effecten van de alcohol op de hersenen van de ongeboren baby niet dezelfde als die wij kennen - kotsen, billenknijpen, SBS6 kijken, de hele sjebeng - maar kan het kind later leesproblemen, concentratiestoornissen, een zwak geheugen, een vertraagde ontwikkeling, spraakproblemen en een contract bij Ajax krijgen.
Om je als man voor te bereiden op wat er 9 maanden lang gebeuren gaat, is dit boekje dus de enige echte must read, want ...
het is slechts een kwestie van tijd voordat jij verandert van een amorele slecht georganiseerde luiaard in een amorele slecht georganiseerde luiaard met een kind. En daar mag je best heel erg bang voor zijn. Als je die angst maar omzet in iets goeds. Angst mag misschien een slechte raadgever worden genoemd, als het ervoor zorgt dat je je daarom voor gaat bereiden op de toekomstige veranderingen is het helemaal zo slecht nog niet.
En dames, jullie hebben in onze bib natuurlijk nog steeds rekken vol nuttige lectuur ter beschikking! Alle boeken over de zwangerschap en wat daar allemaal bij komt kijken, vind je binnen de rubriek "Ouders - Kinderen". Deze herken je aan het roze icoontje hierlangs.

Geen opmerkingen :