maandag 24 januari 2011

Geslaagde eerste editie van ‘Toast Literair’


Een vijftigtal geïnteresseerden zakten gisteren af naar de bib van Maaseik voor de eerste editie van Toast Literair, een evenement dat het Davidsfonds in heel Vlaanderen organiseerde. Wij zijn blij dat we mochten samenwerken met Davidsfonds Maaseik bij de organisatie van deze gezellige en leerrijke voormiddag. Eddie Niesten putte in zijn geanimeerde lezing uit zijn laatste boek Goesting in Vlaanderen: wat wij al eeuwenlang lekker vinden. Voor de pauze kregen we een stukje geschiedenis voorgeschoteld. De typisch Vlaamse keuken zoals wij ze vandaag kennen bestaat uit een creatief samenraapsel van heel uiteenlopende, historische invloeden. Vier belangrijke groepen hebben doorheen de geschiedenis hun stempel gedrukt op onze eetcultuur: de adel, de kloosters, de boeren en de stedelijke burgerij. We kregen interessante voorbeelden en anekdotes hieromtrent te horen. Na de pauze werd ingezoomd op een aantal producten: vlees, vis, groenten, fruit, zuivel en niet te vergeten de genotsmiddelen zoals bier en zoetigheden. Van Maaseik kennen we allemaal de knapkook als typisch streekproduct. Nader onderzoek wijst uit dat de specifieke inbreng van Maaseik overwegend in de categorie zoetigheden thuishoort. Boeiend allemaal en wie zich verder in dit onderwerp wil verdiepen bevelen we het boek Goesting in Vlaanderen: wat wij al eeuwenlang lekker vinden van harte aan. In de jeugdafdeling lazen enkele leerlingen uit het College van Maaseik voor uit zelfgemaakte prentenboeken. Spijtig dat er zo weinig kindjes kwamen opdagen, want de verhaaltjes en bijhorende illustraties waren beslist de moeite. Alles bij elkaar zijn we heel tevreden over deze Toast op 2011. Wordt volgend jaar zeker vervolgd! De foto’s kan je via picasa bekijken:  link 1 en link 2.

Geen opmerkingen :