maandag 31 januari 2011

Poëzie in de bib van Neeroeteren


Tot begin vorige week konden de bezoekers in de bib van Neeroeteren stemmen op de ingediende werkstukjes van de klassen die tijdens het eerste trimester deelnamen aan Creatief bezig met poëzie.

De twee winnende klassen zijn 4B  van Marie Hélène Aangeveld en 5A  van Stella Clijsters.

Op donderdag 27 januari (Gedichtendag) trok vzw De Verhalenkist naar de bib van Neeroeteren om er samen met deze winnaars op zoek te gaan naar de dichter en beeldend kunstenaar in zichzelf! Na een kort gesprek over wat poëzie zou kunnen zijn, bekeken we samen een aantal visuele gedichten. Dit zijn gedichten in combinatie met een beeld, waarbij het beeld mee betekenis geeft aan het gedicht. We keken onder andere naar een stripgedicht van Edward van de Vendel en Fleur de Goede, naar gedichten van Joke van Leeuwen en van Hans en Monique Hagen met illustraties van Marit Törnqvist. Hierna gingen de vijfde klas "Oeterveld" en juf Stella heel gezwind aan de slag: ze schreven eerst zelf een naamgedicht. Dit is een gedicht waarbij de eerste letter van elke regel een woord vormt. Dit kan je eigen naam zijn, of een hobby. Een voorbeeldje.

Hannes is mijn naam
Apart ben ik
Nooit ben ik stom
Naar de tennis gaan
Eerlijk ben ik
Super ben ik

Dan bedachten de kinderen een beeld dat bij hun naamgedicht paste. Ze mochten hierbij verschillende materialen en technieken gebruiken zoals collage en stempelen. Voor een aantal kinderen was ecoline, een soort waterige, gekleurde inkt, een mooie ontdekking!

In de namiddag kregen de leerlingen van de vierde klas "Oeterveld" met juf Marie Hélène de opdracht een fantasiedier uit twee bestaande dieren te verzinnen. Een giraf en een slang werd bijvoorbeeld een girang. Ze fantaseerden over dit dier (wat zou het eten, hoe zou het eruit kunnen zien,...) en daar schreven ze dan een gedicht over. Tenslotte maakten ze er prachtige illustraties bij. Ook zij gebruikten verschillende materialen en technieken.

Het resultaat? Twee heel creatieve workshops, een leuke reis door dichtland en prachtige gedichtenposters!  Hier kunnen jullie de foto's bekijken!

Geen opmerkingen :