woensdag 2 maart 2011

‘Reynaert de Vos’, een opmerkelijke graphic novel!


Een roofdier zonder geweten dat de zwaktes van zijn tegenstanders ruikt en uitbuit. Een psychopaat die zich vermomt als godsdienstleraar, kluizenaar, heremiet, monnik, pelgrim, berouwvolle zondaar, verlosser en met mooie praatjes zijn slachtoffers verleidt. Dat is Reynaert de vos.

Het klassieke dierenepos Van den vos Reynaerde is gebaseerd op een Frans verhaal over de vos Renart en werd ongeveer 750 jaar geleden in het Diets geschreven door Willem die Madocke maecte. Een bloeddorstig, maar ook vermakelijk verhaal over aartsschurk Reynaert die alle andere dieren te slim af is. Naar aanleiding van de zevenhonderdvijftigste verjaardag verscheen in juni 2010 een gloednieuwe vertaling van Drs. René Broens, prachtig in beeld gebracht door striptekenaar Marc Legendre.

In deze nieuwe vertaling wordt voor het eerst gebruik gemaakt van Jambische viervoeters die ertoe bijdragen dat de tekst – een mix van Middeleeuws en modern Nederlands - het stuwende ritme krijgt van de voordracht van toen. Geen enkele passage werd geschrapt en de tekst leunt dicht aan bij de oorspronkelijke Middelnederlandse versie.

Het is de bekende striptekenaar/kunstenaar Marc Legendre  die dit Middeleeuwse heldenepos met zijn heftige stijl de eenentwintigste eeuw binnenloodst. Met behulp van acrylverf en grafisch bewerkte foto’s maakt hij er een echt kunstwerk van. De krachtige beeldtaal waarin rode en bruine tinten domineren laat er geen twijfel over bestaan waarom Reynaert al eeuwen prijkt in de galerij van aartsschurken.
Reinaert de Vos: een prachtige graphic novel!

Marc Legendre  is vooral bekend van de stripreeks Biebel. Zijn graphic novel Verder (2007) werd als eerste ‘strip’ in het Nederlandse taalgebied genomineerd voor de prestigieuze Libris Literatuur Prijs.

We zijn van plan om deze nieuwe Reynaert volgend seizoen met onze leesclub onder de loep te nemen. Noteer alvast dat auteur René Broens  op woensdag 12 oktober een lezing zal verzorgen in de bib van Maaseik!

Geen opmerkingen :