woensdag 4 mei 2011

Anne Frank in de bib van Maaseik!In de bib van Maaseik kan je tot 27 mei de tentoonstelling ‘Lezen en schrijven met Anne Frank’ bezoeken. Maak kennis met de familie Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees citaten uit het dagboek van Anne Frank, maar ook verhaaltjes die ze schreef toen ze ondergedoken zat in het achterhuis. Anne las veel boeken en schreef naast haar dagboek ook een verhaaltjesboek en een mooie zinnen boek. Deze tentoonstelling heeft als hoofddoel jonge mensen te motiveren tot lezen en schrijven met Anne Frank als centrale figuur.

Breng een bezoek aan deze boeiende expo en doe mee met de Anne Frankquiz! Elke deelnemer ontvangt een leuk gadget, geschonken door het kinderrechtencommissariaat en speelt mee voor de prijzenpot van de bib!

Vandaag kwamen de leerlingen van het zesde leerjaar VLS Neeroeteren "Oeterveld" (de klas van juf Katy Geyens) een kijkje nemen onder begeleiding van de heer Frans Swartelé van het Kinderrechtenhuis (Alken). Hij dompelde de kinderen onder in de wereld van Anne Frank vanaf haar geboorte tot haar laatste dagen in maart 1945. Dit gebeurde aan de hand van haar ‘zes levens’. De leerlingen kregen een beeld van hoe de wereld er in die dagen uitzag. Oorlog, Hitler, de nazi’s, de concentratiekampen en het racisme (is het ene ras beter dan het andere?) domineerden de toenmalige maatschappij.

Anne Frank werd wereldberoemd dankzij haar dagboek, dat tot de tien meest gelezen boeken ter wereld behoort!

Het achterhuis, dagboekbrieven van 12 juni 1942 tot augustus 1944 

De leerlingen bezochten de tentoonstelling met een vragenlijst. Vol enthousiasme gingen ze aan de slag en nu maar hopen voor hen dat ze in de prijzen vallen. Op het einde mochten de leerlingen een persoonlijke boodschap toevoegen aan de ‘mooie zinnen wand’. Wat vinden zij zelf belangrijk in hun leven en hoe kan racisme vandaag bestreden worden?

Aanvullend bij de tentoonstelling keken de leerlingen naar ‘een grafische trailer over Anne Frank’ en ‘een film over de laatste zeven maanden van haar leven’.  In de bib bevinden zich ook  ‘een boekentafel met informatiemateriaal’ en vier ‘creatieve tafels’ waaraan de leerlingen kunnen werken.

Tot 27 juni krijgt de bib bijna dagelijks klassen over de vloer die deze boeiende expo zullen bezoeken en er actief mee aan de slag gaan, ook in de klas. Alle klassen die een slotactiviteit organiseren met brieven, gedichten en tekeningen worden uitgenodigd hun materialen in de bib af te leveren voor 10 juni. Achteraf maken wij hiervan een boekje waarvan elke deelnemer een exemplaar zal ontvangen.

Bezoek het achterhuis on-line: www.annefrank.org
Bekijk foto’s van de expo en  klasbezoeken in onderstaande diamontage.De tentoonstelling 'Lezen en schrijven met Anne Frank is gratis toegankelijk tot 27 mei tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

1 opmerking :

Ugo4it Activiteiten zei

Wat een prachtig project, zo te zien heeft het een bibliotheek vol materiaal opgeleverd. Mijn complimenten.