dinsdag 10 mei 2011

Yves Petry sleept Libris Literatuurprijs in de wacht!Ook ik was eind vorig jaar helemaal ondersteboven van De Maagd Marino, de laatste roman van de Vlaamse auteur Yves Petry (zie bespreking). Nu wordt deze auteur beloond met de Libris Literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De vakjury onder leiding van Philip Freriks noemt 'De maagd Marino' een 'trefzeker, intrigerend meesterwerk'. Het is het schokkende verhaal over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer, gebaseerd op een waar gebeurd voorval. De Nederlandse auteurs Adriaan Van DisArnon Grunberg en Peter Buwalda maakten ook kans op deze prestigieuze literaire prijs waaraan een cheque van 50.000 euro verbonden is maar zij moesten uiteindelijk de duimen leggen. Na Dimitri Verhulst (2009) en Bernard Dewulf  (2010) gaat de prijs voor het derde jaar op rij naar een auteur uit België.

Het juryrapport spreekt van prachtige beelden, een raadselachtig vertelperspectief en mysterieuze passages, die van een anekdote uit de schandaalpers een geheimzinnige roman maken en die dit boek uittillen boven de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans voor de Libris Literatuurprijs 2011.
(bron: www.librisliteratuurprijs.nl).

Te noteren: op woensdag 21 maart 2012 geeft Yves Petry een lezing in de bib van Maaseik. 'De maagd Marino’ staat volgend seizoen ook op het programma van onze Leesclub.

1 opmerking :

Jan zei

Vroeger heb ik Yves Petry nog eens online verweten dat hij te weinig deed met zijn fantastisch talent (zie http://www.cuttingedge.be/books/reviews/1601-achterblijver).

Met 'De maagd Marino' heeft hij duidelijk een tandje bijgestoken. Ik ben blij dat hij in de prijzen valt met dit bijzonder goed geschreven boek en vooral: dat hij volgend jaar naar onze bib komt!