maandag 16 mei 2011

Taalstimulering voor anderstalige kleuters: ‘Op reis gaan’


Op zaterdag 14 mei waren Daria, Hagar en Zahron weer van de partij voor een leuke sessie van ons taalstimuleringsproject. Dit keer behandelden we het thema ‘Op reis gaan’. De zomervakantie komt immers stilaan dichterbij… Daarom mochten de kleuters zelf vertellen waar ze op vakantie gaan, met wie ze op reis gaan, met welk voertuig ze reizen, enz.

Zoals bij elke sessie werd ook ditmaal weer een verhaaltje voorgelezen dat aansluit bij het betreffende thema. Juf Anneleen en juf Leen kozen voor het boekje Balotje op vakantie. Balotje is een meisje dat met haar ouders op reis gaat, maar ze staan onderweg lang in de file. Als de auto stilstaat, stapt ze uit en leert ze een jongen kennen uit een ander land.

De juffen hadden allerlei voorwerpen meegebracht die te maken hebben met het thema ‘Op reis gaan’ (een koffer, een zonnebril, zonnecrème, een zwempak, een strandbal, een strandhanddoek, een pet…). De benamingen ervan werden samen met de juffen aangeleerd en vervolgens spelenderwijs verder ingeoefend. Het spelletje ging als volgt: eerst moesten de kleuters hun ogen sluiten en dan werd er telkens een voorwerp verstopt. De kinderen moesten het voorwerp benoemen dat was verdwenen.En toen was het tijd voor een koekje en een drankje. De kleuters genoten van hun korte pauze met het liedje ‘Wie gaat er mee?’ van Samson & Gert op de achtergrond!

Tenslotte werden er nog mooie collages gemaakt rond het thema ‘Op reis gaan’. De kinderen knipten prentjes uit vele tijdschriften en plakten ze op grote bladen. Onze kleuters hebben weer flink gewerkt en we zien ze graag terug op zaterdag 28 mei!

Geen opmerkingen :