vrijdag 17 juni 2011

Anne Frank in het Cultureel Centrum van Neeroeteren!Basisschool Oeterveld sluit haar project ‘Anne Frank’ af
met een zeer geslaagde tentoonstelling! De werkjes zijn te bewonderen in het Cultureel Centrum van Neeroeteren van vrijdag 17 juni tot maandag 15 augustus.


De vijfde- en zesdeklassers van basisschool ‘Oeterveld’ werkten de voorbije weken aan een project rond Anne Frank. Aanleiding hiertoe was een bezoek aan de tentoonstelling ‘Lezen en Schrijven met Anne Frank’ in de bibliotheek van Maaseik. Tijdens dit bezoek volgden de kinderen een workshop o.l.v. Frans Swartelé van het Kinderrechtenhuis in Alken. Ze brachten ook een bezoek aan de tentoonstelling en deden mee aan de ‘Anne Frank-quiz’. In de namiddag konden ze zich uitleven in een aantal creatieve opdrachten rond Anne en rond kinderrechten in het algemeen.

In de weken die volgden werd op school verder gewerkt aan dit project. De kinderen keken naar de verfilming van Het dagboek van Anne Frank. Ze schreven brieven aan Anne en maakten o.a. naamgedichten.

Anne is je naam.
Naar buiten kijken door het raam.
Natuurlijk viel het erg tegen.
Erg stil en niet veel bewegen.

Fijn was het niet.
Ruzie maken deed je veel verdriet.
Anne, ik blijf er bij stilstaan.
Naar wat je hebt moeten doorstaan.
Kon het niet anders gaan?

    - Lieke


De kinderen tekenden en schilderden, maakten collages en boetseerden borstbeeldjes van Anne Frank uit klei. Het hele achterhuis werd in elkaar geknutseld en de kastanjeboom vol mooie gedachten gehangen. Ze maakten de trein naar de concentratiekampen na en bouwden een heuse ‘Anne Frankmuur’. De kinderen hadden persoonlijke videoboodschappen ingesproken voor Anne: ze drukten gedachten, vragen en gevoelens uit op vele manieren.

Anne, ik heb jouw boek gelezen en vind het super erg. Ik vond je heel moedig tijdens de oorlog. En dat je het zo lang hebt kunnen volhouden, RESPECT!
    - Lotte


Als afsluiting van dit project werden op 9 juni de ouders samen met heel wat andere gasten uitgenodigd op hun interactieve tentoonstelling in de school "Oeterveld". De kinderen leidden als gids hun ouders rond. Aan het einde van hun bezoek konden de bezoekers bij een kopje koffie een mooie gedachte neerschrijven en in de wensboom op de speelplaats hangen.

Omdat complete vrede er nooit zal komen…
laten we ons gewoonweg maar verstaan!
    - een ouder


Het was een mooie afsluiting van een zinvol, boeiend project! Dit alles werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van steunpunt “Kleur bekennen”.

Een fotoverslagje vind je hier!

Geen opmerkingen :