maandag 6 juni 2011

Schrijver van de maand: Ian McEwan


Vanaf deze maand zetten we elke maand een andere auteur in het zonnetje. De hele maand juni vragen we uw aandacht voor het werk van de Britse schrijver Ian McEwan.

Ian McEwan wordt in 1975 in één klap wereldberoemd met zijn verhalenbundel 'first love, last rites' (de laatste dag van de zomer). In zijn vroege werk toont hij voornamelijk de sinistere, duistere kant van de mens. Vanaf  'the child in time' (het kind in de tijd), dat in 1987 verschijnt,  komt daar verandering in. De romans van McEwan  worden realistischer en milder van toon. 'Atonement' (boetekleed) uit 2001 wordt beschouwd als het hoogtepunt in zijn oevre. De leesclub genoot enkele seizoenen geleden nog met volle teugen van het kleine meesterwerkje 'on Chesil Beach' (aan Chesil Beach) (2007).

Verschillende romans werden verfilmd, zoals 'the innocent' (de brief in Berlijn),  'the cement garden', 'the comfort of strangers', 'enduring love' (ziek van liefde), atonement (boetekleed) en on Chesil Beach. Zes romans werden genomineerd voor de Booker Prize, maar alleen met Amsterdam (1998) speelde Ian McEwan het klaar de nominatie te verzilveren. Ian McEwan wordt beschouwd als een van de meest succesvolle Engelse hedendaagse literaire auteurs.

De hele maand juni is er een speciaal plaatsje voorbehouden in de volwassenenafdeling voor het werk van Ian McEwan. Je kan er ook extra info over deze auteur raadplegen.

Ian McEwan op Wikipedia
Officiële website van Ian McEwan
Ian McEwan in de bibcollectie
Verfilmingen op dvd in de bib: Atonement, The cement garden en Enduring love

In onderstaand filmpje vertelt Ian McEwan over zijn recentste roman Solar (2010)

Geen opmerkingen :