donderdag 28 juli 2011

E-boeken op reis

Wil je deze zomer liever eens 'licht' reizen en in plaats van kilo's papier een e-reader boordevol digitale boeken meenemen naar je vakantiebestemming?  Dankzij deze websites zal je je de komende maanden niet vervelen.

Op zoek naar de laatste roman van Umberto Eco, een thriller van David Baldacci of liever het laatste deel van de historische reeks 'De Aardkinderen'? Je kan ze ondertussen niet enkel als hardcover of paperback in de boekhandel of de bib vinden, maar ook digitaal kopen en downloaden via de webshop van www.Boek.be. www.E-boek.org  biedt naast tienduizenden Nederlandstalige (en een kleiner aantal Engelstalige en Franstalige) werken, ook nuttige uitleg over het downloaden en lezen van beveiligde e-boeken op een e-reader of een iPad/iPhone.


www.gutenberg.org
Project Gutenberg verzamelt tienduizenden gratis e-boeken, die je op je pc, e-reader, tablet of smartphone kan lezen. Het gaat om werken uit het publieke domein, waar geen copyright meer op rust, en die van goede kwaliteit zijn omdat ze door duizenden vrijwilligers nagelezen werden. Veel van de e-boeken zijn bekende klassiekers uit de Engelstalige literatuur, zoals de detectives rond Sherlock Holmes, Ulysses van James Joyce en de romans van Jane Austen. Toch bevat project Gutenberg ook anderstalige werken, waaronder Nederlandstalige klassiekers van Cyriel Buysse, Hendrik Conscience en Louis Couperus. De digitale versies zijn beschikbaar in verschillende formaten.

www.dbnl.org
Ben je op zoek naar recentere Nederlandstalige werken die je gratis kan lezen? Neem dan eens een kijkje in de 'Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren'  waar populaire titels  te vinden zijn die je online kan lezen en die je  in de meeste gevallen ook als pdf-bestand kan downloaden. Het achterhuis van Anne Frank, De witte van Ernest Claes, Het Gruuthuse-handschrift, De memoires van Wilfried Martens, Het lelijkste land ter wereld van Renaat Braem: het zijn maar een paar voorbeelden uit de rijke collectie van DBNL. Lees er ook kinderboeken, bijvoorbeeld Kikker en het vogeltje en geniet er van Barbaarse dans van Paul Van Ostaijen en Liefdes verklaringen van Leonard Nolens.

www.e-readers.nl
Ben je op zoek naar extra informatie over digitaal lezen en/of de e-readers die momenteel op de markt zijn? Via e-readers.nl vind je een beginnersgids die je op weg helpt, besprekingen van de nieuwste toestellen, een kieswijzer die je toelaat om jouw ideale toestel te vinden en vele andere weetjes over elektronisch lezen.

Bron: Webwijzernieuwsbrief Bibnet http://www.bibliotheek.be/webwijzer/e-boeken-op-reis (Ilse Depré)

Vind je dat we met dit artikel onze bib verloochenen? Wij denken van niet, want we kunnen nu eenmaal niet om de snelle digitale ontwikkelingen heen.  Als e-boeken binnen afzienbare tijd doorbreken zal dit leiden tot minder papierverspilling, uitverkochte titels blijven langer beschikbaar en het is toch werkelijk een onmiskenbaar voordeel dat je niet meer zoveel gewicht moet meezeulen naar je vakantieplek!?

Wees gerust, als het van ons afhangt zal het papieren boek het best nog een tijdje uitzingen. Voor de meeste boekenliefhebbers (ondergetekende incluis) gaat er immers nog altijd niets boven een ‘echt’ exemplaar dat je kan voelen, ruiken en koesteren.  Ben jij ook zo iemand?  Vertrek in dat geval niet op reis zonder eerst binnen te springen in de bib en maak je keuze uit ons overweldigende aanbod!

1 opmerking :

ebooks zei

Waarom zien de meeste lezers alleen het voordeel van een ereader als ze op vakantie gaan. Hoe fijn is het om thuis te zitten en on line een nieuw boek te bestellen en er s'avonds al in te kunnen lezen. Ik vind het geweldig en het leest super fijn.