vrijdag 29 juli 2011

Nieuwe strips

Ook tijdens de grote vakantie blijven de strips maar toestromen, met vooral veel aandacht voor de jeugdreeksen.

Zo stellen we de mooie nieuwe reeks GEO voor. Hierin kunnen jonge lezertjes op een leuke manier kennis maken met landen en culturen waar in hun leefwereld nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Het eerste deel, De wolkenhaak, speelt zich bijvoorbeeld af in het adembenemende landschap van Mali en draait rond de bijzondere gebruiken van de Dogon-stam.

Andere nieuwe jeugdreeksen zijn Girlz - de titel spreekt voor zich - en Dommeltje, een nieuwe gagstrip over het hyperactieve neefje van de meest luie hond ter wereld. Verder zijn er ook weer nieuwe avonturen van o.a. Suske & Wiske, de Rode Ridder, De Kiekeboes, Urbanus en Guust Flater.

Ook de volwassen stripliefhebbers mogen hun hart weer ophalen met de nieuwe Criminal, Casus, Walking dead, Betty & Dodge en zo veel meer. Onder de graphic novels valt vooral Joe Sacco's Moslimenclave Gorazde op. Eens te meer bewijst de journalist/cartoonist hiermee dat beeldverhalen weldegelijk meer te bieden hebben dan escapisme en vermaak. Dit keer richt hij zijn pijlen op de Bosnische oorlog van de jaren '90. Het resultaat is een ongekend stukje oorlogsjournalistiek.


Ten slotte werd ook onze manga-afdeling flink uitgebreid. Niet alleen met de nieuwe Liar game, maar ook met enkele reeksen die we uit de kast van de graphic novels wegplukten omdat ze, gezien de typische stijl waarin ze getekend zijn, hier beter thuishoren. Het gaat om de reeksen Boeddha, Graphic Classic, Gen barrevoets in Hiroshima en Ode aan Kirihito.

Laat u door de aanduiding "manga" echter niet misleiden alsof het om niet meer dan bombastisch vormgegeven kinderverhaaltjes zou gaan. Ook de tekenstijl met de grote ogen kan immers worden gebruikt om er complexe, intelligente en diepgaande verhalen mee te vertellen, en dat is precies wat deze reeksen doen. In de mangakast loopt u er als stripliefhebber recht tegenaan, geef ze zeker eens een kans!

Geen opmerkingen :