maandag 1 augustus 2011

Schrijver van de maand: Amin Maalouf


Amin Maa-wie? Amin Maalouf is misschien geen naam die meteen een belletje doet rinkelen, maar we gunnen hem graag de spotlights als onze "schrijver van de maand" van augustus.

Maalouf schrijft in het Frans, maar is eigenlijk van Libanese afkomst. Hij ontvluchtte in de jaren '70 zijn geboortestad Beiroet na het uitbreken van de burgeroorlog in zijn land. Zijn werk als journalist dat hij in Parijs kan verderzetten, is voor hem echter onvoldoende om zijn ideeën kwijt te raken. In plaats daarvan begint hij te werken aan een groots literair oeuvre van essays en romans.

Centraal daarin staat het concept van nationale identiteiten en de zoektocht naar een soort van wereldburgerschap dat deze overstijgt. Maalouf pleit immers voor het recht tot meerdere culturen te mogen behoren, in plaats van in één hokje te worden gedrongen. Wat hij schrijft is in die zin dus echte wereldliteratuur, met de verhouding tussen oost en west en de spanning tussen reizen en geworteld zijn als belangrijkste thema's.


Maalouf won in 1993 de Prix Goncourt met De rots van Tainos, de grootste van zijn vele bekroningen. Nog maar enkele maanden geleden veroverde hij bovendien een zitje in de prestigieuze Académie française. Dat zijn werk de moeite waard is, kan u zelf ontdekken in onze "Schrijver van de maand" themastand tussen de romans.

Alim Maalouf op Wikipedia
De blog van Alim Maalouf
Interview met Alim Maalouf (in het Frans): deel 1 een deel 2
Alles van Alim Maalouf in onze collectie

Geen opmerkingen :