vrijdag 2 september 2011

Schrijver van de maand: Arturo Pérez-Reverte

Spanning en avontuur verzekerd met Arturo Pérez-Reverte, onze eigenzinnige schrijver van de maand september!


Tegenwoordig is Pérez-Reverte waarschijnlijk het bekendst als geestelijke vader van Kapitein Alatriste, de Spaanse veteraan uit de Tachtigjarige Oorlog die terug thuis in Madrid het ene avontuur na het andere beleeft en die in 2007 het gezicht van Viggo "Aragorn" Mortensen toebedeeld kreeg in een geweldige verfilming.

Pérez-Reverte's grote doorbraak kwam echter al in 1993 met De Club Dumas (dat we eerder bespraken op deze blog). Het verhaal is een perfecte mix van klassieke verhaalelementen, bovennatuurlijke spanning en intelligente plotwendingen - een blauwdruk meteen ook voor de rest van Pérez-Reverte's werk. Thrillers met een sterk historische inslag die soms aan Umberto Eco doen denken, maar wel veel toegankelijker zijn. Of aan Dan Brown, maar dan met leukere personages. Of ook nog aan Carlos Ruíz Zafon, maar dan met meer actie. Ergens tussen hen in heeft de Spanjaard een heel eigen stem gevonden.

De grootste troefkaart van zijn verhalen is echter het schrijfplezier dat werkelijk van de pagina's spat, en dat je als lezer in rotvaart door het boek heen leidt. Heerlijk!

Ken je Arturo Pérez-Reverte nog niet? Probeer deze maand dan zeker eens een boek van de man! Je vindt ze uitgestald in onze "Schrijver van de maand" themastand tussen de romans.

Arturo Pérez-Reverte op Wikipedia
De officiële webpagina van Arturo Pérez-Reverte in het Engels of het Spaans
Alles van Arturo Pérez-Reverte in onze collectie

Geen opmerkingen :