zaterdag 1 oktober 2011

De Andere Strip: het doek valt

Aan het verhaal van De Andere Strip is weer een einde gekomen. Een maand lang plaatsten we meer dan twintig uitstekende strips en graphic novels in de kijker. Om af te sluiten willen we het boek dat ons van de hele selectie het meeste in het oog is gesprongen, graag nog eens extra onder de aandacht brengen: Asterios Polyp.

De titel klinkt misschien als een exotische aandoening, maar het is gewoon de naam van het hoofdpersonage. Nu ja, "gewoon": zijn Griekse vader liet bij zijn aankomst in Amerika zijn naam niet verengelsen zoals gebruikelijk was voor immigranten, maar hakte hem gewoon in twee. Oorspronkelijk heette hij Polyphemos, zoals de cycloop uit de Odyssee. Half blind en met een halve naam dus. En zo zit het hele boek tjokvol allusies op tweedelingen, dualiteiten en tegenstellingen.


Asterios zelf is een intellectualistisch en vooral betweterig architect met een strikt formalistische kijk op de wereld, maar ook met een stukgelopen huwelijk. Emotionele subtiliteit past immers niet in zijn zwart-wit denken en voor de honderden nuances van een relatie tussen man en vrouw zijn zijn vormelijke concepten te enggeestig.

Maar hoe is het precies zo ver kunnen komen dat hij zijn grote liefde heeft laten ontglippen? En hoe moet het nu verder met de gebroken intellectueel? Met de nodige flashbacks volgt het boek Asterios op zijn zoektocht naar een persoonlijke catharsis.


Klinkt dit allemaal zwaar op de hand? Een goede vergelijking zijn misschien de filosofische werken van Hermann Hesse, die baden in de symboliek maar toch goed leesbaar blijven. En wat dit meesterwerk van David Mazzucchelli voor heeft op die romans is de fantastische vormgeving.


Zo spreekt elk personage zijn eigen lettertype en worden gevoelens en hele wereldbeelden gevat in verschillende tekenstijlen, van de strakke vormen van Asterios Polyp zelf tot de zachtere schetsen van zijn geliefde. En ook het kleurgebruik - een uitgebreid spectrum van rood, blauw en paars - is ongewoon, maar treffend. Dat dit een "andere strip" is, is wel het minste dat je mag zeggen.

Voor een overzicht van alle toptitels die de selectie van De Andere Strip haalden, verwijzen we naar ons eerdere blogbericht. Straks verdwijnen ze weer in het rek, zodat we vanaf maandag weer een hele resem nieuwe strips kunnen uitstallen op onze striptafel!

Geen opmerkingen :