dinsdag 4 oktober 2011

Schrijver van de maand: Sándor Márai

Het leven van Sándor Márai zelf is één grote tragedie. In 1900 geboren in de machtige en prachtige dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije, in 1989 in eenzaamheid en armoede zelfmoord gepleegd in Amerika. Naar de fantastische verhalen die hij schreef, kraaide tijdens zijn leven geen haan. Elk beetje lof dat de man nu nog te beurt valt, komt natuurlijk te laat, maar wij kronen hem graag tot onze Schrijver van de maand.


Uitgesproken anti-nazistisch in de jaren dertig, ontvluchte de schrijver zijn land uiteindelijk toen de communistische bevrijders van Hongarije na de Tweede Wereldoorlog nieuwe bezetters bleken te zijn. In ballingschap in Italië en later Amerika bleef hij in het Hongaars schrijven. Hierdoor vond hij geen publiek in zijn nieuwe thuisland, terwijl zijn werken in Hongarije vakkundig werden geweerd door het nieuwe regime.

Gelukkig gingen zijn verhalen niet verloren. Via een postume Italiaanse vertaling vonden ze de internationale roem die ze verdienen. Zeker Gloed kreeg meteen een plaatsje in de grote Europese canon, maar eigenlijk zijn zijn boeken stuk voor stuk ware meesterwerken.

Ook in de Nederlandse versie blijft het genieten van Márai’s weelderige taalgebruik en meeslepende dialogen. In zijn boeken staat meestal de spanning tussen twee goed uitgewerkte personages centraal. Psychologisch zit het altijd zeer goed in elkaar, met indrukwekkende terzijdes over de grote thema’s van het leven.

Sfeervolle verhalen met prachtige trage zinnen, dat is de erfenis van Sándor Márai. Laat u helemaal in vervoering brengen met zijn boeken, die u nog de hele maand oktober terugvindt in onze Schrijver van de Maand themastand.

Sándor Márai op Wikipedia
Een Engelstalige blog volledige gewijd aan Sándor Márai
Boekentipfilmpje over Gloed
Alles van Sándor Márai in onze collectie

Geen opmerkingen :