zaterdag 29 oktober 2011

Strips in de kijker


Er liggen weer een hoop nieuwe titels klaar in onze bib, maar eerst vragen we uw aandacht voor wat stripnieuws! Vanavond start de VPRO met een achtdelige reeks met de veelzeggende titel "Beeldverhaal". Stripliefhebbers kunnen om 23:05 uur afstemmen op Nederland 2 voor de eerste aflevering!


Doorheen de acht afleveringen van "Beeldverhaal" neemt striptekenaar Jean-Marc van Tol, de geestelijke vader van Fokke & Sukke, de kijker mee achter in de wereld van stripverhalen, comic books en manga. Het is een vermakelijke tocht waarin Van Tol een aantal grote namen heeft weten te strikken voor een interview en waarin een boeiende kijk achter de plaatjes wordt gegeven. Komen de volgende weken aan bod:

  • Alfevering 1 (29/10) Jan, Jans en de kinderen: Sommige striptekenaars gebruiken hun eigen leven als inspiratiebron. Hoe ver kun je daarin gaan en hoe eerlijk moet je zijn?
  • Aflevering 2 (05/11) Superman: Waarom is de Amerikaanse superheldenstrip zo populair in de VS en wat maakt de superhelden zo typisch Amerikaans?
  • Aflevering 3 (12/11) Olivier B. Bommel: Wat maakt de Bommel strips zo bijzonder? En wat is de invloed van Marten Toonder op de Nederlandse strip?
  • Aflevering 4 (19/12) Kuifje: Welke rol heeft Kuifje gespeeld bij het ontstaan van de moderne Europese strip. Hoe hou je Kuifje nog levend onder de huidige striplezers? En welke invloed heeft Hergé gehad?
  • Aflevering 5 (26/12) Astroboy: Manga is de Japanse stijl van strips maken. Waarom is manga zo typisch Japans en hoe komt het dat Manga in Japan zo enorm populair is?
  • Aflevering 6 (03/12) Mr. Natural: De Underground-strip is een alternatieve stroming die in Amerika ontstond en in Nederland navolging kreeg. Maar bestaat underground nog wel?
  • Aflevering 7 (10/12) Suske & Wiske: België is een belangrijk stripland. Iedereen kent Suske & Wiske, maar er is ook een belangrijke nieuwe generatie stripmakers.
  • Aflevering 8 (17/12): Sigmund Iedere dag beginnen veel mensen de dag met een krantenstrip. Over tekenaars die iedere dag grappig moeten zijn. En wat is dat dan, humor?


En dan zijn er natuurlijk onze nieuwe strips! Zoals Grof wild, de nieuwe Kiekeboe die gebaseerd is op de gelijknamige thriller van Aspe (die je natuurlijk ook terugvindt in onze collectie).

Nog voor de jeugd zijn er drie gloednieuwe reeksen: in Gastoon krijgt het neefje van Guust Flater zijn eigen serie, Dino's is een leuke combinatie van grappen en feiten over dinosaurussen, en in Mon & Tuur beleven een introverte mol en zijn handige bever-buurman tal van korte avonturen. Mon en Tuur spreken in korte zinnetjes die ook voor de eerste lezertjes zeer goed verstaanbaar zijn!

Ook de volwassenen kunnen hun hart ophalen aan onze nieuwigheden. De grootste klepper is ongetwijfeld Vijfduizend kilometer per seconde, de gevoelige graphic novel van Manuele Fior die op het stripfestival van Angoulême de prijs voor beste album won - de hoogste onderscheiding die er te behalen valt in stripland.

Maar daarnaast valt ook de nieuwe Bone op: nummer 9 in de rij en het sluitstuk van een prachtig en vooral grappig fantasysprookje. In de collectie Vrije Vlucht is er het meesterwerk S.O.S. Geluk van Griffo en Van Hamme, en verder nog de nieuwe fantasyreeks Ravermoon en het spannende Black page - om maar enkele nieuwe toptitels te noemen...

Dit alles en nog veel meer vind je op de striptafel, vlak bij onze nieuwe adolescentenhoek.

Geen opmerkingen :