dinsdag 8 november 2011

Afrit Noord-Zuid in het teken van klimaatchaosZondag 27 november – CC Neeroeteren

Het jaarlijks wereldfeest Afrit Noord-Zuid staat dit jaar in het teken van de klimaatchaos, die vooral het Zuiden treft. We weten ondertussen wel dat we dringend actie moeten ondernemen tegen de klimaatopwarming. Maar wist je ook dat miljoenen mensen in het Zuiden nu al de gevolgen dragen van onze levensstijl? Boeren in het Zuiden staan met hun twee voeten in het water of zien hoe de woestijn hun landbouwgronden inpalmt. Hun natuurlijke rijkdommen verdwijnen en zij blijven met de rotzooi achter. Elke kilogram CO2 die wij uitstoten, legt een hypotheek op hun toekomst. Maar ook ontwikkelingslanden moeten andere en meer duurzame keuzes maken.

Om het klimaatthema in de verf te zetten, werd er een gevarieerd programma samengesteld. Zo is er in de voormiddag een lezing van auteur Dirk Barrez, die de klimaatcrisis schetst in een brede context, waarin ook de andere crises die ons treffen, aan bod komen. In de namiddag kijken we uit naar de ‘eco-comedy’ van de Low Impact Man, die bekend werd omdat hij een jaar lang leefde zonder auto, blikjes, vlees, elektrische toestellen en tal van andere dingen die onze planeet geen deugd doen.

De Noord-Zuidverenigingen uit Maaseik zijn ook van de partij met een wereldmarkt en zij organiseren een heus fair trade ontbijtbuffet.

Het ziet er dus naar uit dat deze editie van Afrit Noord-Zuid opnieuw een boeiende dag wordt waar je op een leuke manier iets kan opsteken én waar kan kennismaken met de lokale Noord-Zuidbeweging en fair trade producten!
Toegang is gratis.

De bib ondersteunt Afrit Noord-Zuid. De laatste week van november tref je in de bib van Maaseik een uitgebreide infostand aan met allerlei ‘klimaatboeken’, gaande van non-fictie over fictie tot zelfs kookboeken. Ook kinder- en jeugdboeken zijn goed vertegenwoordigd in dit speciale aanbod.

Het volledige programma kan je lezen via deze link.

Geen opmerkingen :