woensdag 9 november 2011

Bib zkt. Boek: workshop ‘creatief schrijven’

Maandagnamiddag is een vijfde klas van het College Heilig Kruis - Sint-Ursula te Maaseik, onder begeleiding van hun leerkracht Nederlands Stefan Flipkens, een workshop ‘creatief schrijven’ komen volgen ter voorbereiding op de wedstrijd ‘Bib zkt. Boek’. Deze workshop werd gegeven door jeugdschrijfster Kolet Janssen. Zij heeft de studenten op een zeer boeiende wijze en d.m.v. eenvoudige oefeningen vanuit ‘de buik’ leren schrijven.Kolet Janssen liet de studenten elk apart een foto kiezen van een persoon die hen aansprak. De schrijfster had een hele selectie van zwart-wit foto’s voorzien. Vervolgens gaf ze de klas de opdracht om de personages op de foto’s zowel objectief als subjectief te omschrijven. Daarna vroeg Kolet Janssen om hen een passende naam te geven en een situatie te schetsen in het verleden waarbij de studenten hun personage zelf tegenkwamen.

Kolet Janssen heeft de studenten tenslotte laten kennismaken met het schrijven van dialogen. Per twee moesten ze een dialoog schrijven waarbij hun beide personages op elkaar inspeelden. En het mag gezegd dat er heel creatieve situatieschetsen uit de bus kwamen.

De klas heeft vol enthousiasme meegewerkt aan de opdrachten. We hopen dan ook, en eigenlijk zijn we er wel van overtuigd, dat er heel mooie manuscripten afgeleverd zullen worden voor onze schrijverswedstrijd ‘Bib zkt. Boek’.
Individuele schrijvers die zich geroepen voelen om een jeugdverhaal te schrijven voor onze wedstrijd, kunnen dit nog steeds doen. Het wedstrijdreglement vind je hier.

Geen opmerkingen :