dinsdag 29 november 2011

Geslaagde voorleesworkshop in de bibOp zaterdag 26 november organiseerden we een voorleesworkshop in de bib van Maaseik. Gil Géron (Muzemix) zorgde voor een verhelderende uiteenzetting met veel ruimte voor interactie. De elf deelnemers zaten gezellig in een cirkel rond een tafel met daarop... heel veel boeken!

Eerst kregen de aanwezigen de opdracht om een boek te kiezen dat ze zelf heel graag zouden lezen of bekijken. Het is bij het voorlezen immers belangrijk dat de voorlezer zelf enthousiast is over het boek dat hij/zij aan het kind wil voorlezen. Elk om beurt vertelden ze waarom ze uitgerekend voor een bepaald boek gekozen hadden. Dit was meteen een gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, te vertellen waarom ze deze workshop volgen en vanuit welke rol (oma, leerkracht, onthaalmoeder, logopedist,…)

Bij elk gekozen boek werd even stilgestaan. Waarom is dit boek belangrijk? Welke waarden zitten erin? Op die manier kwam de lesgeefster te weten welke behoeften er leven in de groep. Het ijs was gebroken.

Na de pauze werd er dieper ingegaan op verteltechnieken en de voorbereiding van een voorleesmoment. Tenslotte volgde een oefening over het werken met thema’s en hoe daarbij een geschikt boek kiezen voor de juiste leeftijd. De deelnemers gingen aan de slag met het thema ‘diversiteit’. Ze selecteerden een boek en vertelden mekaar welk soort diversiteit erin aan bod komt en hoe er interactief mee gewerkt kan worden.

Geen opmerkingen :