donderdag 3 november 2011

Schrijver van de maand: John Boyne


John Boyne zal wel zijn hele verdere leven vereenzelvigd worden met één boek: De jongen in de gestreepte pyjama. In het verhaal wordt de gruwel van Auschwitz herverteld vanuit het perspectief van het negenjarig zoontje van de kampcommandant. Naïef en indringend tegelijk, met een fantastisch slot, werd het boek een instant klassieker én een bioscoophit.

Maar de Ier die zijn eerste boeken 's nachts bij elkaar schreef terwijl hij overdag als onopvallende verkoper in een grote Waterstone's boekhandel werkte, is veel meer dan een one-hit wonder. Telkens weer slaagt hij er in om de juiste toon te vinden voor de historische verhalen die hij tot leven wil brengen. Zijn hoofdpersonages zijn randfiguren die door hem tussen de grote gebeurtenissen van de geschiedenis in worden geschoven en deze zo toegankelijk maken voor de lezer. Een beetje “Forrest Gump”, zo lijkt het soms wel – zeker in De dief van de tijd, waarin een onsterfelijke levensgenieter zich doorheen de laatste 250 jaar manoeuvreert en geen enkele belangrijke afspraak mist.

Geschiedenis met een groot hart, dat is het handelsmerk van Boyne. Titels als De scheepsjongen, De witte veer en Het winterpaleis zijn heerlijke verhalen die je meevoeren naar vervlogen tijden. Boyne heeft bovendien een vlotte vertelstijl, die van de eerste tot de laatste pagina blijft boeien.

Zijn laatste boek schreef hij speciaal voor een jonger publiek: Noah Barleywater gaat ervandoor is een echt adolescentensprookje waarin de stijl van Boyne helemaal tot bloei komt. Ook voor de niet-meer-zo jeugdige lezer een echte aanrader!

John Boyne's eigen website
John Boyne op Wikipedia
Alles van John Boyne in onze collectie

Geen opmerkingen :