vrijdag 27 januari 2012

Boekloggen met de zesde klassen van De Boomgaard

Dat wij met de bibliotheek een blog hebben, dat wist u natuurlijk al, anders zou u dit niet lezen. Maar deze week zijn ook drie klassen uit Maaseik begonnen met het bijhouden van een blog over hun leeservaringen - een echte "boeklog". De zesdejaars van lagere school De Boomgaard kwamen op maandag, dinsdag en woensdag naar de bibliotheek voor een inleiding en gingen meteen aan de slag op de computers van de bib.


Waarom zou je een blog bijhouden? Wat zijn de voordelen tegenover een traditioneel dagboek of een boekbespreking op papier? En natuurlijk: hoe werkt het allemaal? De zesdeklassers van De Boomgaard leerden hoe belangrijk en vooral ook hoe leuk het is om je leeservaringen met elkaar te delen en waren heel enthousiast om met de boeklog van hun klas te beginnen.

Starten deden ze door op de boeklog van hun klas eerst hun eigen lezersprofiel aan te maken. Dat ging natuurlijk niet zonder even na te denken over hoe en wat ze precies allemaal lezen. Van zodra de eerste profielen op de boeklog opdoken, begonnen de leerlingen meteen ook elkaars boekensmaak beter te leren kennen. En kwamen ze leuke dingen te weten zoals wat iedereens favoriete boek is of wie er graag op toilet leest...

Nadat iedereen zijn profiel geschreven had, was het tijd voor het echte werk: boekbesprekingen. Bijna als echte bibliotheekmedewerkers voerden de leerlingen de gegevens van het boek in (titel, auteur, genre, ...). Ze bespraken de inhoud en - heel belangrijk op een blog - gaven hun eigen, persoonlijke mening over het boek. Zelfs het zoeken van een afbeelding van de cover en het uploaden ervan naar de boeklog hadden de zesdeklassers snel onder de knie. Op een korte voormiddag werden het al geoefende bloggers!

En waar vindt u de boeklog van die klassen nu? Wel, elke klas heeft zijn eigen adres:Boekloggen viel goed in de smaak bij de jonge lezers, want ook na de schooluren werd de blog meteen verder aangevuld. Het leesgenot spat van hun berichten en ze vinden het duidelijk leuk hun leeservaringen met elkaar te delen. Hopelijk blijven ze datzelfde enthousiasme de rest van het schooljaar behouden!

Wij duimen alvast en willen hen nogmaals feliciteren met hun inspanningen. Proficiat, bloggers!

1 opmerking :

Nathalie zei

Een geweldig initiatief! Maar je moet je links naar de blogs wel even aanpassen ;-) Alleen die van klas 6C werkt.