dinsdag 17 januari 2012

Gelezen: 'Een dans met draken' van George R.R. Martin


Eindelijk is hij er! Een dans met draken. Zelden werd er door fans zo fel uitgekeken naar een boek als naar deel 5 van George R.R. Martin's fantasy-reeks Een lied van ijs een vuur. Het vorige deel dateert al van 2005 en over de hele wereld hunkerden zijn lezers naar meer.

Een lied van ijs en vuur is dan ook geen gewone fantasy. Verwacht geen elfen, dwergen of orcs, geen queeste naar magische voorwerpen of een duistere tovenaar die vernietigd moet worden. De detailrijke wereld die George R.R. Martin zo goed weet neer te zetten, leunt meer aan bij de historische Rozenoorlog dan bij een spelletje Warcraft. Een koninkrijk veroveren is niks, zo blijkt, maar het in handen houden en goed besturen? De machiaveliaanse politiek van enkele adellijke families verscheurt het land en Martin is genadeloos in het tonen van de gevolgen daarvan. Homo homini lupus had het motto van de reeks kunnen zijn.

Machtsspelletjes, politieke intriges en een rauwe middeleeuwse setting vol hoerenlopers, verkrachters, kannibalen en kindermoordenaars. Het klinkt duister en dat is het ook, maar net zo goed maakt Martin plaats voor eer, voor hoop en voor liefde. En het helpt ook dat hij voor het vertelstandpunt afwisselt tussen een hele rits interessante personages. Sommige zijn van het type "you love to hate" en bij anderen kan je jezelf er niet van weerhouden om met hen mee te leven, maar (bijna) allemaal bevinden ze zich ergens in het grijze schemergebied tussen goed en slecht. In de wereld van Een lied van ijs en vuur is slechts zelden iets wit of zwart.

Die afwisseling van personages, de dikte van de verschillende delen en de epische ontwikkelingen in de fantasy-wereld maken Een lied van ijs en vuur ongelofelijk verslavend. En ook in Een dans met draken - dat gezien zijn dikte in de Nederlandse vertaling nog eens in twee werd gesplitst, deel 5B verschijnt in de loop van februari - ontgoochelt Martin niet. Dit is echt wel de beste fantasy die er op dit moment te lezen valt!


Laat je niet afschrikken door de spuuglelijke covers van enkele delen, die het soort van artwork vertonen dat fantasy een slechte naam bezorgde. Bekijk liever de trailer van de tv-reeks Game of thrones die de Amerikaanse hitzender HBO maakte op basis van de boeken. Een geweldig succes in de Verenigde Staten en ongetwijfeld binnenkort ook in uw bibliotheek. Maar wacht niet tot dan en begin onmiddellijk aan Het spel der tronen. Wedden dat u in een mum van tijd ook deel 5, Een dans met draken, uit hebt?

Geen opmerkingen :