maandag 9 januari 2012

Toast Literair: Nieuwjaarstoast in de bib met journalist Peter Verlinden


Op zondagvoormiddag 22 januari organiseren we in de bib voor de tweede keer Toast Literair i.s.m. Davidsfonds Maaseik. We nodigden VRT journalist Peter Verlinden uit. Wie het nieuws de laatste tijd een beetje gevolgd heeft, weet dat Peter Verlinden een notoir Congokenner is. Hij bracht recent nog verslag uit van de turbulente verkiezingen die plaatsvonden in onze voormalige kolonie. Tijdens zijn lezing in de bib zal Peter Verlinden het hebben over de Congolezen en hun identiteit.

Hoe Congolees zijn de Congolezen?

Waarom slaagt het rijkste land ter wereld er niet in om zijn bevolking vrede en welvaart te bezorgen?

Hoe kan het dat het 60 miljoen Congolezen met 100 000 militairen niet lukt om een oorlog af te wenden die hen van buitenaf opgedrongen wordt?

Hoe valt het te verklaren dat Congo van 'de beste kolonie' weggezakt is tot 'het armste land ter wereld'?

‘Het antwoord op deze vragen is de identiteit of het gebrek eraan’, zegt Peter Verlinden. Hij schreef de afgelopen tien jaar drie boeken met getuigenissen van kolonialen, hun kinderen en Congolezen over de koloniale tijd en hoe die bepalend is geweest en nog altijd is voor het Congo van vandaag. In zijn recentste publicatie Hoe Congolees zijn de Congolezen? waagt hij zich voor het eerst aan een eigen analyse, op zoek naar de wortels van het Congolese drama.

Enkele andere boeken van Peter Verlinden die u aantreft in de collectie van de bibliotheek zijn: Het verloren paradijs: kind in Congo (2005), Hutu en Tutsi: een eeuwige strijd (1995), Weg uit Congo: het drama van de kolonialen (2002) en Belgisch-Kongo: 50 jaar koloniale herinneringen (2010).

Toast Literair wordt volledig gratis aangeboden. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. Dit kan tot en met 19 januari 2012.

Tel.: +32 89 564 074 (bibliotheek) of +32 89 568 886 (Davidsfonds)
Email: maaseik@bibliotheek.be of maaseik@davidsfonds.net
Info: www.maaseik.be/Bibliotheek.html of http://www.maaseik.davidsfonds.be/

Alle praktische info over Toast Literair lees je in dit bericht.

Bekijk hieronder een interview met Peter Verlinden dat op 12 december uitgezonden werd in het programma Reyers Laat n.a.v. de verkiezingen in Congo.    

Geen opmerkingen :