woensdag 1 februari 2012

Schrijver van de maand: Jan Siebelink


Toen Knielen op een bed violen in 2005 de AKO Literatuurprijs won, betekende dat de grote doorbraak voor Jan Siebelink. Het was de meest autobiografische roman van de Nederlander, een beklemmend verslag van zijn jeugd onder het juk van zijn vaders strenge geloof.

Knielen op een bed violen is een hoogtepunt van de hedendaagse Nederlandstalige literatuur. Siebelink doet zijn best zich in te leven in de fanatieke opvattingen van zijn vader, wat leidt tot een zeer intiem en pijnlijk boek. Siebelink senior was namelijk in de ban van een streng-gelovige gemeenschap, waarbij zijn gezin merkbaar op de tweede plaats kwam. Het boek volgt hem terwijl hij zichzelf in de vernieling stort en toch loyaal blijft aan wat de schrijver duidelijk als oorzaak van zijn ongeluk naar voren schuift. Het resultaat is een ongemakkelijk portret dat de verloren jeugd van de jonge Siebelink helemaal boven zichzelf uittilt.


Wat in deze bekroonde roman zo sterk naar voren komt, komt ook in de rest van Siebelinks oeuvre terug. De blijvende impact van iemands jeugd in zijn verdere leven, de beslotenheid van zijn leefwereld, het streven naar verlossing, … het zijn allemaal thema’s die Siebelink in al zijn boeken meesterlijk weet te bespelen. Ook de schaduwkant van het schoolleven – nog zo’n besloten gemeenschap – is één van zijn vaste onderwerpen. Siebelink was zelf leraar Frans en ook die invloed merk je in zijn werken.

Zijn stijl neigt soms naar het barokke en het decadente, maar is even vaak pijnlijk realistisch. Met slepende zinnen beent Siebelink zijn personages als het ware helemaal uit: het zijn stuk voor stuk gewone mensen, maar in het kader van zijn verhalen worden hun neuroses en hun tegenstrijdigheden helemaal uitvergroot. Of het nu de desillusies van een gedreven leraar zijn (Een lust voor het oog, Suezkade), de botsing tussen een private en een publieke identiteit (Margaretha) of de ontaarde liefdesstrijd tussen twee broers (Engelen in het duister), steeds zit je bij Siebelink goed voor een rit door de afgrond van de menselijke ziel.

Hoewel er zeker in zijn "schoolwerken" al eens gelachen kan worden, is Siebelink niet het soort schrijver dat je opbeurt. Zijn boeken zijn eerder pakkend te noemen, trefzeker geschreven om je gevoelens te ontwrichten. Kom dus beslist eens een boek van hem lenen. U vindt ze nog de hele maand februari uitgestald in onze "Schrijver van de maand" themastand tussen de romans.

De officiële website van de Jan Siebelink
Jan Siebelink op Wikipedia
Alles van Jan Siebelink in onze collectie

Geen opmerkingen :