donderdag 1 maart 2012

Schrijver van de maand: Marianne Fredriksson


Boeken waar vrouwen in schitteren, dat is het handelsmerk van de Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson. Haar debuut uit 1980 kreeg wat dat betreft een veelbetekenende titel mee: Het boek Eva. Een hervertelling van het boek Genesis vanuit het standpunt van de grote oermoeder. Het succes zorgde voor nog meer bijbelse verhalen, zoals Norea, dochter van Eva.


Moeders en dochters en wat het betekent vrouw te zijn, het zijn thema’s die ook weer terugkomen in haar belangrijkste boek: Anna, Hanna en Johanna uit 1994. In deze familiekroniek laat Fredriksson zien hoe de Zweedse samenleving evolueerde over drie generaties vrouwen. Dood en liefde, maar ook levenslust en die typisch Scandinavische verbondenheid met de natuur, het zit allemaal in dit boek, dat ooit nog tot boek van het jaar werd uitgeroepen in Nederland. Maar bovenal gaat het over sterke vrouwen, die leren leven met zichzelf, met elkaar en met de mannen om hun heen.

Frederiksson zelf was trouwens ook zo'n sterke vrouw. Tegelijk zeemansvrouw, moeder en journaliste klom ze op tot hoofdredacteur van een aantal grote tijdschriften, zoals het Zweedse Ouders van nu. Later was ze zelfs nog afdelingshoofd binnen het Zweedse Dagblad. Verhalen schrijven kwam pas laat in haar leven. Toen ze herstellende was van een depressie, werd haar aangeraden haar dromen uit te schrijven. De depressie werd overwonnen en het succes als romanschrijfster volgde. Fredriksson stierf in 2007.

Sterke vrouwen, soms met zwakke kanten. Liefde, familie-banden en vooral vriendschap. Dat zijn de ingrediënten die Fredriksson telkens weer tot een prachtig verhaal smeedt! Ontdek haar mooie boeken deze maand zelf nog in onze schrijver van de maand themastand tussen de romans.

Marianne Fredriksson in onze collectie
Marianne Fredriksson op Wikipedia
Marianne Fredriksson op Noordse Literatuur

Geen opmerkingen :