woensdag 11 april 2012

Like a Rolling Stone - CD's in de kijker

In de bib Maaseik vind je altijd de laatste nieuwe cd's van de meest actuele artiesten, maar geregeld duiken we ook onze rijke collectie in om een stukje muziekgeschiedenis af te stoffen. Dat doen we ook nu weer omdat twee grote namen uit de popmuziek precies vijftig jaar geleden voor het eerst van zich lieten horen. Afstoffen was hier trouwens niet eens nodig, want beide zijn na een rijke carrière nog steeds springlevend!


In de eerste plaats gaat het om The Rolling Stones. In het begin van de jaren zestig liepen ex-klasgenoten Mick Jagger en Keith Richards elkaar weer tegen het lijf en in het voorjaar van 1962 hadden ze eindelijk een degelijke groep van muzikanten rond zich verzameld. Naast de eigenlijke inspirator Brian Jones maakten toen ook nog Dick Taylor, Tony Chapman en Ian Stewart deel uit van de line up.

Tijdens de steile opmars van de band wisselden de namen van de bandleden nog wat, maar drie dingen bleven altijd onveranderlijk belangrijk in de carrière van de Stones: seks, drugs en rock'n'roll. Hun laatste album, A bigger bang, dateert ondertussen alweer van 2005, maar toch hebben de pensioengerechtigde rockers hun instrumenten nog steeds niet officieel aan de haak gehangen. Fans blijven daarom hopen op nog meer Rolling Stones! Een jubileumconcert in 2012 misschien?


De tweede legende die dit jaar zijn vijftigste jaar in de muziekindustrie viert, is Bob Dylan. Geboren als Robert Allen Zimmerman in mei 1941, bracht hij in maart 1962 zijn debuut uit onder zijn nieuwe artiestennaam Bob Dylan - een verwijzing naar de dichter Dylan Thomas. Van het naamloze album met voornamelijk covers werden net genoeg exemplaren verkocht om uit de kosten te komen, maar het duurde niet lang voor de baardeloze knaap zich ontpopte tot één van de meest invloedrijke singer-songwriters aller tijden.

Hoewel de muziek van Dylan altijd al een unieke mix van folk, blues, country en nog zoveel meer is geweest, werd hij aanvankelijk toch vooral gezien als protestzanger. Nummers als Blowin' in the wind en The times they are a-changing werden de lijfliederen van de generatie die in de jaren zestig op de barricades sprong. Het zou echter jammer zijn de carrière van een veelzijdig artiest als Dylan te beperken tot dat eerste decennium.

Kom dus snel naar de bib en ontdek het rijke oeuvre van Bob Dylan! Meteen aan de ingang links vind je alles van en over zowel Bob Dylan als The Rolling Stones: cd's, concert-dvd's, documentaires, biografieën, ... alles werd netjes voor u op één plek verzameld.

Officiële website van The Rolling Stones
Officiële website van Bob Dylan
Alles van The Rolling Stones in onze collectie
Alles van Bob Dylan in onze collectie


Ten slotte willen we ook onze ruime collectie filmmuziek nog eens in de kijker zetten. Vlak naast de themastanden van Bob Dylan en The Rolling Stones vind je de muziekcd's terug die bij Zebracinema horen. Vele van de prachtige films die het kwaliteitslabel Zebracinema krijgen opgekleefd, hebben namelijk ook een al even prachtige soundtrack. De heerlijke walsen van Le fabuleux destin d'Amélie Poulain bijvoorbeeld of de betoverende filmscore van Black Swan. Laat je zeker eens verrassen door het luisterplezier dat Zebracinema te bieden heeft. Meer filmmuziek vind je op de muziekafdeling onder het rubrieknummer 68.

Geen opmerkingen :