maandag 2 april 2012

Schrijver van de maand: Karen Armstrong


De auteur die deze maand extra aandacht krijgt, is voor één keer geen romanschrijfster of een verhalenvertelster, alhoewel... Karen Armstrong schrijft boeken over religie, maar dan wel op een hele aangename manier. Zij gaat op zoek naar wat de verschillende wereldgodsdiensten bindt en maakt daar een heldere en leesbare uiteenzetting van. Haar lijvige boeken zijn daardoor toch nooit zware of saaie kost, maar eerder goede, meeslepende verhalen.

De Britse Armstrong heeft zelf een verleden als kloosterzuster, maar trad uit en ging aan de universiteit van Oxford studeren. Na een bezoek aan het Heilige Land raakte ze gefascineerd door de verschillen en de gelijkenissen tussen de drie grote religies daar: het Christendom, het Jodendom en de Islam. Dit leidde tot de publicatie van Een geschiedenis van God, nog altijd een absoluut basiswerk over deze godsdiensten.

Van de oorsprong van de Jahweh-cultus in het oude Midden-Oosten tot de mogelijkheid van God in een postmoderne wereld waarin God werd doodverklaard, Armstrong slaagt erin een enorme hoeveelheid informatie te verpakken in een prachtig historisch verhaal. De talrijke zijsprongen, de filosofische intermezzo's en vooral de opmerkelijke verbanden die tussen de verschillende godsdiensten worden gelegd, maken dit boek zo heerlijk om te lezen.

In haar latere boeken gaat Armstrong dieper in op hoe religie tot fundamentalisme kan leiden, en wat daar een oplossing voor kan zijn. Zo plaatst ze religie steeds meer in een maatschappelijke context. Hierdoor sleepte Armstrong ook de ene na de andere bekroning voor haar werk in de wacht, zoals bijvoorbeeld in 2008 de prijs van de TED-stichting. De dankrede waarin ze haar hoop uitsprak voor een wereld gebaseerd op medeleven en empathie leidde tot het zogenaamde Handvest voor compassie, plus een bijbehorend boek met een 12-stappenplan om de wereld te verbeteren vanuit jezelf.Alles van Karen Armstrong in onze collectie
Karen Armstrong op Wikipedia
Karen Armstrong op TED.com
Karen Armstrongs Handvest voor compassie

Geen opmerkingen :